Izvestioci za Srbiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope pozdravili su odluku Skupštine Srbije o početku procesa izmene Ustava sa ciljem depolitizacije pravosuđa

Izvestioci Ijan Lidel-Grejndžer iz Velike Britanije i Pjero Fasino iz Italije ukazali su da odluka Skupštine Srbije o početku revizije Ustava od 7. juna, sledi nakon dugogodišnjih poziva Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope da se Ustav uskladi sa standardima SE, posebno poštujući preporuke Vencijanske komisije iz 2007. o važećem Ustavu, kao i o Nacrtu ustavnih amandmana iz 2018. godine.

"Očekivana depolitizacija pravosuđa u tom pogledu važan je korak i preduslov za nezavisnost pravosuđa i konsolidaciju vladavine prava", preneo je 15. juna Savet Evrope ocenu izvestilaca.

Kako se dodaje, predložene izmene Ustava će posle usvajanja u Skupštini morati da odobre građani na referendumu, a vlasti u Srbiji se pozivaju da prilagode pravni okvir za organizaciju referenduma posebno imajući u vidu revidirane smernice Venecijanske komisije iz 2020. godine o tome.

Izvestioci su podsetili da se o ovim ustavnim promenama raspravlja dok se zemlja suočava sa demokratskim izazovima nakon izbora u junu 2020. odsustva održive opozicije u parlamentu, te su pozvali vlasti u Srbiji da omoguće inkluzivan pristup, koji bi uključio i vanparlamentarnu opoziciju.

"Demokratska zemlja ne razdvaja konsolidaciju vladavine prava od jačanja demokratskih i inkluzivnih institutcija, neophodnih za promociju pluralističke demokratije", navodi se u saopštenju.

Izvestioci su pozdravili i nastavak međustranačkog dijaloga o unapređenju izbornih uslova i naveli da podstiču sve zainteresovane strane da se obavežu na opipljive mere zasnovane na širokom konsenzusu, koje će dovesti do poštenih i slobodnih izbora.

Oni su naveli da nameravaju da razgovaraju o ovim dešavanjima tokom sledeće posete Srbiji.

Odbor za nadzor organizovaće razmenu mišljenja o nedavnim dešavanjima u Srbiji 23. juna 2021, koji će biti zatvoren za javnost, navodi se u saopštenju. Podseća se da je u febrauru 2021. godine, Odbor zatražio od Venecijanske komisije da pripremi Mišljenje o ustavnom i pravnom okviru kojim se uređuje funkcionisanje demokratskih institucija u Srbiji.

Izvor: Beta

Foto: Savet Evrope