Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak izjavio je da sastanak kosovskog premijera Aljbina Kurtija i srpskog predsednika Aleksandra Vučića "nije bio lak", ali da su se obojica obavezali da rade na normalizaciji odnosa kroz dijalog i potvrdili da za to nema drugog puta.

Lajčak je posle nastavka dijaloga Beograda i Prištine 15. juna Briselu saopštio da će se nova runda dijaloga održati pre kraja jula.

"Sastanak nije bio lak, ali se dogodio", naveo je izaslanik EU, dodavši da su "oba lidera u veoma otvorenoj i iskrenoj razmeni stavova predočili šta svako od njih očekuje u dijalogu".

"Za EU je važno to što su oba lidera potvrdila da nema drugog puta već da se normalizuju odnosi između Kosova i Srbije", istakao je Lajčak.

"EU, kao i građani Kosova i Srbije imaju velika očekivanja od dvojice vođa kako bi se prebrodilo nasleđe prošlosti i Kosovo i Srbija uputili ka zajedničkoj evropskoj budućnosti time što će biti u stanju da normalizuju međusobne odnose na sveobuhvatan način", sažeto je izvestio Lajčak o rundi dijaloga, u kojoj su delegacije Beograda i Prištine predvodili Vučić i Kurti.

Visoki predstavnik EU Žozep Borel, koji je bio domaćin sastanka, uoči najnovije runde razgovora je rekao da Priština i Beograd treba da iskoriste novi zamah u dijalogu o normalizaciji odnosa, kao i zamah u novim gledanjima na Zapadni Balkana u EU i postignu sveobuhvatni sporazum koji je "put u evropsku budućnost".

Vučić i Kurti su, međutim, posle sastanka ponovo izrazili potpuno različita očekivanja od razgovora i jedan drugog optužili za opstrukciju dijaloga.

Vučić: Delegacija Prištine pokušala da zaustavi dijalog

Predsednik Srbije optužio je kosovsku delegaciju i premijera Aljbina Kurtija da su nastupom u Briselu pokušali da zaustave dijalog.

"Čovek je došao da se ne bi dogovorili ni o čemu. Rekao mi je: 'Došao sam da te pitam kada ćeš da priznaš nezavisno Kosovo'. Moj odgovor je bio: 'Nikada!' Onda se on detonirao...", rekao je Vučić posle sastanka novinarima u Briselu.

On je ponovio da Srbija nikada neće obustaviti dijalog ali da ono što je video danas doživljava kao pokušaj da se zaustavi dijalog.

Vučić je rekao da nije zadovoljan suštinom razgovora jer mu se čini da je prištinska delegacija došla da isprovocira žustar odgovor Beograda i eventualno napuštanje razgovora.

Predsednik Srbije je rekao da su predstavnici EU koji su prisustvovali razgovorima bili korektni i da im je jasno šta se  desilo.

U odgovoru stranim novinarima, Vučić je rekao da je zvanični Beograd insistirao na tome da se prvo ispuni ono što je već dogovoreno da bi moglo da se razgovara o nekim drugim stvarima i da je jasno izrazio spremnost da nastavi potragu za nestalim osobama.

On je dodao da je Srbija uvek spremna da obavi iskopavanja eventualnih ostataka ubijenih, na kojoj god lokaciji da to bude zatraženo, kako bi se pomoglo porodicama nestalih da utvrde istinu o svojim članovima.

Istovremeno je optužio Kurtija da  nije prihvatio da srpska strana pretraži devet lokacija na Kosovu za koje sumnja da se u njima nalaze posmrtni ostaci Srba.

Predsednik Srbije je rekao da je Srbija spremna da nastravi i dijalog i razgovor s albanskom stranom, ali i da je od Kurtija tražio i da se poštuje sve što je do sada dogovoreno.

Kurti kaže da je kosovka strana bila konstruktivna

Premijer Kosova Aljbin Kurti ponovio je da je cilj dijaloga sa Srbijom međusobno priznanje i da je to rekao i predsednik SAD Džozef Bajden, što je predlog sa kojim se kosovske vlasti u potpunosti slažu.

"Srbija treba da prizna Kosovo i Kosovo treba shodno tome da prizna Srbiju. Iako i zvaničnici EU ne kažu direktno, jasno je da je cilj dijaloga međusobno priznanje, jer bez priznanja Kosova nemoguć je put Srbije ka EU", kazao je Kurti u obraćanju kosovskim novinarima posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu.

Ocenio je da je na sastanku u Briselu "kosovska strana bila konstruktivna".

"Mi ćemo učestvovati u ovom procesu koji je težak. Druga (srpska) strana je govorila o starim pitanjima, mi smo dali četiri nova predloga", kazao je Kurti.

Rekao je da se prvi novi predlog odnosi na "unapređenje sporazuma CEFTA u sporazum SEFTA u kojem bi se koristili model kakve imaju Island, Lihtenštajn i Norveška sa Evropskom unijom".

"Sledeći predlog je bio da dan nakon jučerašnjeg samita NATO, gde su date vrlo jasne i jedinstvene poruke, Kosovo i Srbija potpišu deklaraciju o miru gde bi se mi kao države obavezali da nećemo napasti jedna drugu, i da na taj način doprinesemo miru i sigurnosti u našem regionu i šire", kazao je Kurti.

Kurti je rekao da se treći  predlog odnosio na pitanje nestalih osoba, povodom čega je zatraženo da se iz srpske delegacije ukloni Veljko Odalović koji je, kako je rekao premijer Kosova, bio "zloglasni rukovodilac takozvanog Kosovskog okruga 1997-1999. godine i koji je zajedno sa Zoranom Anđelkovićem rukovodio okupiranim Kosovom".

"Naš četvrti predlog se odnosi na pitanja manjina i bilateralni reciprocitet, koji je opšti princip, po kome bi mi za kosovske Srbe imali jedan Nacionalni savet, onako kako je u Srbiji za Albance i Bošnjake", rekao je Kurti.

Kako je rekao, "tri poslednja predloga su odbijena, dok se o prvom predloga srpska strana nije izjasnila.

Upitan o pitanju nestalih i dogovoru koji je postignut sa vladom njegovog prethodnika Avdulaha Hotija, Kurti je rekao da je taj sporazum postigla "nelegitimna i neustavna vlada". Ponovio je da nijedan sporazum ne važi bez postizanja saglasnosti o svim temama.

Izvor: Beta

Foto: Žozep Borel twitter