Evropska komisija i Кomorski investicioni forum Zapadnog Balkana (КIF ZB 6) pokrenuli su zajedničku poslovnu platformu "ZB6-EU" koja okuplja privrednike regiona i predstavnike EU sa ciljem unapređenja dijaloga i podrške zapadnobalkanskim ekonomijama da se pripreme za integraciju u jedinstveno evropsko tržište.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji pozdravio je pokretanje platforme i izrazio očekivanje da će to olakšati primenu ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan.

Pedsednik Privredne komore Srbije i predsedavajući КIF ZB6, Marko Čadež istakao je važnost jačanja dijaloga između poslovne zajednice regiona i EU, kao i inkluzivnog proširenja, progresivnog otvaranja jedinstvenog evropskog tržišta za kompanije i proizvode sa Zapadnog Balkana.

Čadež je rekao da očekuje da će rana integracija biti dostupna u sektorima koji su usklađeni sa evropskim pravilima i standardima, saopštila je 16. juna PKS.

"Uspostavljanjem zajedničke platforme i jačanjem dijaloga između poslovne zajednice Zapadnog Balkana i institucija EU, postavljamo teren za efikasno rešavanje svih važnih pitanja za poslovanje za naše firme koje u velikoj meri ispunjavaju sve evropske standarde", rekao je Čadež.

Komesar za susedstvo i proširenje EU Oliver Varheji pozdravio je pokretanje poslovne platforme "ZB6-EU" koja je kako je istakao "važna za unapređenje naše strateške saradnje i angažovanja sa poslovnom zajednicom Zapadnog Balkana".

Varheji je rekao da očekuje da će javno-privatni dijalog omogućiti lakšu primenu ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

"Teško je naći razlog zašto region ne bismo prihvatili kao deo EU", dodao je Varheji.

Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, usvojen u oktobru 2020. godine, ima cilj da podstakne dugoročni ekonomski oporavak regiona, podrži zelenu i digitalnu tranziciju, podstakne regionalnu i integraciju sa EU, a predviđa ulaganja u region vredna devet milijardi evra.

Poslovni savet КIF ZB 6 koji čini 16 vodećih kompanija na Zapadnom Balkanu u diskusiji ukazao je na niz važnih pitanja i izazova u poslovanju firmi na tržištu EU.

"Predstavnici Eliksira, Tikveša, Balfin grupe, Alkaloida, istakli su neophodnost pojednostavljenja procedura za brži protok robe ka EU, skraćenje vremena čekanja na graničnim prelazima između Zapadnog Balkana i EU, važnost digitalizacije i ulaganja u infrastrukturu, poljoprivredu, eneregetiku", navodi se u saopštenju.

Poslovna zajednica Zapadnog Balkana očekuje podršku EU u sprovođenju Zelene agende, unapređenju energetske efikasnosti i većoj upotrebi vodonika i biomase, kao i u prenosu znanja i tehnologija kako bi se zaustavio odlazak mladih sa Zapadnog Balkana.

Izvor: Beta

Foto: PKS