U Luksemburgu se 22. juna održava međuvladina konferencija EU i Srbije, ali na njoj neće biti otvorena nova pregovaračka poglavlja. Očekuje se da na konferenciji bude formalno predstavljena nova metodologija pregovora Srbije sa EU o članstvu.

Prema novoj metodologiji koju je Savet EU usvojio sredinom maja, pregovaračka poglavlja su tematski svrstana u šest takozvanih klastera.

Delegaciju Srbije predvode premijerka Ana Brnabić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, a na čelu delegacije EU je šef evropske diplomatije Žozep Borel.

Ana Paula Zakarijas, ministarka spoljnih poslova Portugala koji predsedava EU, rekla je da će šefovi diplomatija članica EU razmatrati "veoma važno pitanje proširivanja" na Zapadni Balkan.

Ona je rekla da će ministri razmatrati stanje u pregovorima o članstvu sa Srbijom i Crnom Gorom i kada bi moglo da bude odobreno otvaranje prvih poglavlja u pregovorima s Albanijom i Severnom Makedonijom.

Ministarka Zakarijas je ukazala da je "veoma povoljno" što su članice EU odobrile Zapadnom Balkanu višegodišnji pretpristupni program IPA-III, u iznosu od 14,6 milijardi evra, do 2027. godine.

Na međuvladinoj konferenciji, koja se održava drugog dana zasedanja šefova diplomatija članica EU u Luksemburgu, neće biti otvoreno nijedno poglavlje, odnosno klaster, jer više članica Unije nije dalo saglasnost za to.

Diplomatski zvaničnici EU su rekli da će ministri EU razmotriti proces stabilizacije i pridruživanja s partnerima sa Zapadnog Balkana i međuvladine konferencije sa Srbijom i Crnom Gorom održati samo u smislu "političkog rukovođenja" u sklopu nove metodologije proširivanja EU.

Oni su objasnili da je većina članica Unije protiv otvaranja novih poglavlja u pregovorima sa Srbijom zbog ocene da vlasti u Beogradu nisu sprovele očekivane reforme, prvenstveno vladavine prava, suzbijanja korupcije, nezavisnosti pravosuđa i slobode izražavanja.

Izvori u Briselu su ranije rekli da su neke članice pokrenule i pitanje nedovoljne usklađenosti Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Očekuju se pozivi Srbiji da ubrza reforme i da Beogradu bude predočena mogućnost da, u slučaju ispunjenja potrebnih uslova, pre kraja godine budu otvoreni klasteri tri (konkurentnost i inkluzivni rast) i četiri (zelena agenda, digitalizacija i održiva povezanost).

Ministarka Joksimović je nedavno izjavila da je održavanje međuvladine konferencije na visokom nivou u junu "signal da nije prošlo neprimećeno" sve što je Srbija do sada uradila.

Joksimović je istakla da su sprovedne sve aktivnosti da bi Srbija u predviđenim rokovima stavila Evorpskoj komisiji na raspolaganje pregovaračke pozicije obuhvaćene klasterima tri  i četiri. Ona je izrazila i uverenje da može da u punom obimu počne primena nove metodologije.

Srbija je pregovore o članstvu sa EU počela u januaru 2014. godine, prvom mеđuvladinom kоnfеrеnciјom. Od 35 poglavlja u pregovorima sa Srbijom, EU je do sada otvorila 18, a dva je privremeno zatvorila.

Izvor: Beta

Foto: EU