Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da podržava članstvo Srbije u Evropskoj uniji i da bez integracije Srbije neće biti ni integracije Zapadnog Balkana u EU. Orban je posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 8. jula u Beogradu rekao da stabilnost regiona nije samo ekonomsko i političko pitanje, već pitanje suživota.

"Svaki region ima centralnu zemlju. I mi smo imali zemlju koja je bila ključna u vreme integracija, to je bila Poljska. Zato podržavam Srbiju i njeno članstvo u Evropskoj uniji jer iza nje stoji ceo Zapadni Balkan. Dok nije integrisana Srbija Zapadni Balkan neće biti integrisan. Srbija je ključna zemlja i EU treba to da shvati",  rekao je mađarski premijer.

"Svako može da napiše biografiju kakvu hoće, ali brojke ne lažu. Ako pogledate brojke Srbije u proteklih sedam godina svako može videti da se tu formira jedna priča o uspehu", rekao je Orban na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem.

On je rekao i da Srbija ima najbolju stopu imunizacije u Evropi, a Mađarska u Evropskoj uniji.

Pandemija korona virusa, kako je procenio, jenjava, ali će to "u fokus vratiti migracije".

"Opasnost kuca na vrata - masovna migracija. Opet ćemo imati stari, dobro poznati problem. Ako pratite vesti iz Avganistana, već sada vidimo da tu zemlju napuštaju stotine hiljada ljudi zbog dramatične promene situacije. Bez prepreke dolaze do Turske, a Balkan je sledeći korak", ocenio je Orban.

Vučić je rekao da su odnosi Srbije i Mađarske najbolji u istoriji i da se saradnja sa tom zemljom ubrzano razvija i na političkom i na ekonomskom planu.

On je ocenio da je upravo Orban u velikoj meri zaslužan za takav razvoj događaja i zahvalio mu za veliki doprinos punoj stabilizaciji čitavog regiona Zapadnog Balkana, što će omogućiti ne samo razvoj dobrosusedskih odnosa već i ekonomski napredak svih zemalja.

"Verujemo u evropsku budućnost i dalju pomoć Mađarske na tom putu. Kao i zemalja članica Višegradske grupe, jer je ona veoma važna za regionalnu saradnju naših zemalja", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da je zahvalan Orbanu i celoj njegovoj vladi "jer su bili spremni da prihvate i kritike i napade i da nastave da se iskreno zalažu za prijem Srbije u Evropsku uniju".

Premijer Mađarske doputovao je 8. jula u Beograd, gde se sastao sa predsednikom Srbije, a potom je ministru spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peteru Sijartu uručen Orden srpske zastave prvog stepena.

Sijarto je odlikovan za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Mađarske.

"Mi verujemo da EU ne može biti kompletna bez Zapadnog Balkana i Srbije, a znamo da u geopolitici nema vakuma. Ako mi u EU propustimo integraciju Zapadnog Balkana, neko drugi će stupiti i pošto smo izgubili Ujedinjeno Kraljevstvo ne želimo da izgubimo i Zapadni Balkan", izjavio je Sijarto novinarima u Predsedništvu Srbije.

On je dodao da to odlikovanje pripada i ministru spoljnih poslova Srbije Nikoli Selakoviću i ministarki za evropske integracije Jadranki Joksimović za "izvanrednu borbu za članstvo u EU", kao i svim članovima mađarske vlade.

Vučić je, povodom dodele odlikovanja, rekao da je Sijarto čovek koji je na svakoj međuvladinoj konferenciji EU i Srbije prisustvovao i neprestano insistirao da Srbija mora što pre da uđe u EU.

"Borio se za istinu i nije se stideo svog prijateljstva prema Srbiji. I mi smo mu beskrajno zahvalni na tome. Ali hvala i Viktoru Orbanu što je takvu politiku vodio. Siguran sam da će ovaj orden biti još jedan beočug u lancu prijateljstva", rekao je Vučić.

Izvor: Beta

Foto: Beta