Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU), koji je 10. jula stupio na snagu, neće doneti dramatične promene privrednicima u Srbiji, smatra Nebojša Lazarević iz beogradskog Centra za evropske politike (CEP).

"Potpisivanje ovog sporazuma ima uglavnom simbolički značaj i u pitanju je više tehnička odluka (nemogućnost članica Unije da imaju pojedinačne trgovinske sporazume), nego politička, iako smo svesni da će u domaćim medijima ovo biti predstavljeno drugačije", rekao je za Euraktiv Srbija i Betu Lazarević.

On očekuje da i mediji sa pro-ruskim stavom, kao i oni sa pro-zapadnim, ipak insistiraju na političkoj dimenziji tog sporazuma.

Kako je podsetio, Sporazum podrazumeva trgovinske olakšice za uvoz i izvoz robe iz Srbije u članice EAEU - Rusiju, Jermeniju, Kazahstan, Belorusiju i Kirgistan.

Lazarević je rekao da će taj sporazum zameniti postojeće bilateralne trgovinske sporazume koje Srbija već ima sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, dok će novinu predstavljati uključivanje tržišta Jermenije i Kirgistana, kao i bescarinski uvoz određenih količina cigareta, alkohola i sira.

On smatra da činjenica da se uključuju nova tržišta neće doneti mnogo Srbiji jer je procenat razmene sa članicama EAEU mali, iako Srbija već ima sporazume sa tri od pet članica.

Lazarević je podsetio i da Srbija plasira u zemlje EAEU samo 5,7% svog izvoza, najviše u Rusiju.

"Uprkos pompeznim najavama koje smo mogli da čujemo u medijima, očekujemo da će Srbija nastaviti sa izvozom kakav je bio do sada i da neće doći do značajnog porasta", rekao je Lazarević, inače osnivač CEP.

On je rekao i da, iako sporazum proširuje listu robe koja se može bescarinski izvoziti, kao i kvote za robu koja se do sada na taj način izvozila, kod domaćih izvoznika pre svega ne postoji veliko interesovanje za ta tržišta, naročito ne za proširenje na tržišta Jermenije i Kirgistana.

Lazarević je rekao i da će taj sporazum, kao i svi drugi bilateralni i multilateralni sporazumi, uključujući regionalni CEFTA, prestati da važe danom pristupanja Srbije EU.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta