Evropska unija je prilikom snabdevanja Zapadnog Balkana vakcinama ostavila vakuum koji su Srbija i Kina iskoristile u svoju korist, piše nemački dnevnik Tagesšpigel.

List piše da se i iz nedavnog potpisivanja sporazuma između Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata o proizvodnji  Sinofarm vakcine mogla izvući pouka da vakcina nije korisna samo za suzbijanje pandemije, nego i za realizaciju diplomatskih interesa.

"Memorandum o razumevanju koji su tri države sklopile ne znači obavezno i da će do kraja godine stvarno u Srbiji biti proizvedeno planiranih deset miliona doza Sinofarmove vakcine. Ali u Evropskoj uniji su veoma svesni da su pre svega Kina i Srbija tim sporazumom izvršile propagandni udar"

List ocenjuje da to "nije prvi put da je Kina u prilici da pandemiju u Srbiji koristi za svoju veliku predstavu".

Uz dogovor o proizvodnji Sinofarmove vakcine, podseća dnevnik, u Srbiji se već proizvodi ruska vakcina Sputnjik, koja kao ni kineska nema odobrenje Agencije za lekove EU (EMA).

Tagesšpigel prenosi reči neimenovanog "predstavnika EU" da predsednik Srbije "Aleksandar Vučić ne propušta nijednu priliku da Evropskoj uniji demonstrira da se Beograd dobro snalazi i bez njene pomoći".

Vučić "neumorno vodi i neku vrstu paralelne diplomatije Beograda", što je, piše dnevnik, pokazao i učešćem na virtualnom samitu povodom 100. godišnjice komunističke partije Kine, na kojem većina članica EU nije želela da učestvuje.

"EU sada ima dovoljno vakcine. I kancelarka Angela Merkel najavila je nedavno da će Nemačka preko programa kovaks poslati tri miliona doza Zapadnom Balkanu. Ali to ne menja Vučićev ambiciozni plan da uskoro ceo Zapadni Balkan snabdeva vakcinama", piše list.

"Stručnjak za Jugoistočnu Evropu Dušan Reljić iz Nemačkog instituta za međunarodne odnose i bezbednost (SWP), ipak misli da nije verovatno da će se Srbija okrenuti Kini, pošto su njene trgovinsko-političke veze sa EU daleko jače", piše dnevnik.

Mnogo veći problem za sve države Zapadnog Balkana, prema Reljičevoj oceni, leži u tome da će susedne članice EU zahvaljujući obilatoj korona pomoći iz Brisela još dalje odmaći u ekonomskom smislu.

"Pod sadašnjim pretpostavkama, region neće moći da uhvati priključak sa EU", ocenio je Reljić za Tagesšpigel.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta