Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Briselu postignut "vrlo mali napredak" i da je jedini dogovor da se dijalog nastavi.

"Sastanak je bio težak i pokazao je veoma različite pristupe dve strane normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Posledica toga je vrlo malo napretka postignutog danas", rekao je Lajčak nakon sastanka 19. jula.

Dodao je da je razgovarano o nekoliko konkretnih predloga, ali da je jedini zaključak da će dijalog biti nastavljen i da će se pregovarači sastajati jednom mesečno kako bi pripremali sastanke na najvišem nivou, a sledeći takav sastanak će biti u septembru.

"Za EU je bitno da se naglasi da evropska budućnost za Srbiju i Kosovo zavisi od normalizacije njihovih odnosa i zbog toga očekuje od obe strane da rade zajedno, da prevaziđu prošlost i reše tekuće probleme među sobom", dodao je Lajčak.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka da delegacije Beograda i Prištine nisu mogle da se dogovore ni oko čega, jer su predstavnici Kosova odbili sve predloge EU. Vučić je novinarima rekao da premijer Kosova Aljbin Kurti nije prihvatio niti jednu od tri tačke iz predloga EU.

"Dobili smo predlog EU koji je usaglašen sa glavnim pregovaračima. Srbija je u potpunosti prihvatila sve tri tačke, da intenziviramo zajedničke napore na identifikaciji ostataka nestalih osoba, da se uzdržavamo od akcija koje bi mogle da destabilzuju situaciju na terenu i da se glavni pregovarači sastaju jednom mesečno i da pripremaju sastanke na visokom nivou", kazao je Vučić.

Naveo je da albanska strana nije želela da prihvate nijednu tačku i da ga "posebno zabrinjava" što "su izbegli da prihvate rečenicu da će se uzdržavati od akcija koje bi mogle da destabilizuju situaciju na terenu".

"Mislim da je strategija Albanaca da se briselski pregovori u potpunosti obesmisle i ukinu, a da se u međuvremenu nešto dogodi što trenutno nisam u stanju dovoljno da sagledam i da vidim gde bi i u čemu bilo njihovo rešenje. Ne vidim šta je to što bi njima išlo u prilog, a što mogu da urade, ali je očigledno da oni za ozbiljan dijalog nisu zainteresovani", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je Kurti insistirao na tome da su Srbi krivi za tri genocida na Kosovu, od kojih je "prvi bio 1878. godine, drugi ili u Balkanskim ratovima ili u Drugom svetskom ratu, a treći 1999. godine".

Vučić je rekao i da "ne veruje" da će EU želeti da kaže "na otvoren način" kako je izgledao današnji sastanak, ali da sumnja "da će iko od njih reći da je bilo drugačije" od onoga što je on izneo.

"Razgovor je bio vrlo neprijatan, ljudi iz EU ne veruju šta vide i šta slušaju. Ne želim da prihvatim ocenu da je krivica pođednaka, mi smo 100 odsto prihvatili sve što je EU predložila, a neki su došli da razore dijalog", kazao je.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je posle sastanka u Briselu da nikada nije rekao da su Srbi genocidni narod, već da su takvi bili režimi u Srbiji.

"Ja kažem da je Srbija kao država izvršila genocid, institucionalno vođstvo države Srbije jeste odgovorno za genocid", kazao je Kurti novinarima posla sastanka.

"Mi ćemo se pobrinuti da svi ostvaruju svoja prava. Kosovo je bilo pod međunarodnim protektoratom, pod UNMIK-om, Euleksom, sada pod Specijalnim sudom, i mi smo uvek bili pod nadzorom međunarodne pravde, što nije bio slučaj sa Srbijom", kazao je on.

Kazao je da je protiv bilo kakvog nasilja na Kosovu, pogotovo prema manjinama a da "takvi akti odgovaraju onima koji žele podelu".

Kurti je rekao da su u okviru pitanja o nestalima zatražili da se ubace reči "suočavanje sa prošlošću, koji je prihvaćen od strane visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozepa Borela, ali Vučić nije oprihvatio da se razgovara o toj tački".

Kurti je naveo da je dotaknuto i pitanje izjave ministra Vulina o "srpskom svetu".

"Nažalost, predsednik Srbije se ne ograđuje od (Aleksandra) Vulina, (Ivice) Dačića, (Slobodana) Miloševića i bilo koga ko je bio na vlasti tokom 90-ih. Ovo je zaista žalosno. Činjenica je da imamo deset godina dijaloga u Briselu, bez konačnog sporazuma zato što postoji taj problematični otpor suočavanju s prošlošću", rekao je Kurti.

Izvor: Beta

Foto: twitter.com/miroslavlajcak