Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) saopštila je 12. avgusta da je "poražavajući" podatak to što 85%  mladih smatra da "ne može" da utiče na donošenje odluka u zemlji.

Prema Alternativnom izveštaju - istraživanju koje je sprovedeno od maja do jula, u kojem je ispitano 1.389 mladih od 15 do 30 godina, 47,8% je reklo da ne bi izašlo na izbore, jer "trenutno nemaju za koga da glasaju".

"Samo 4,3% mladih smatra da su izbori u Srbiji fer i samo 3,6% se izjasnilo da postoji političar kome veruju", rekla je generalna sekretarka KOMS Miljana Pejić na predstavljanju Alternativnog izveštaja u Medija centru.

Takođe je rekla da mladi nemaju poverenja "ni u jednu instituciju" i da je najviše opalo poverenje u ministra omladine i sporta Vanju Udovičića u odnosu na prethodnu godinu, sa 1,92 na 1,65.

Kada je reč o Kosovu, najviše mladih - 26,7, smatra da bi Srbija trebalo da nastavi da radi na povlačenju priznanja Kosova, a 18,7% ispitanika smatra da bi Srbija vojskom trebalo da povrati "punu vlast na Kosovu".

Govoreći o načinu informisanja mladih, rečeno je da se oni najviše informišu putem društvenih mreža, dok je na poslednjem mestu informisanje putem televizije.

Pejić je istakla da samo 17% ispitanika redovno prati politiku na lokalnom nivou, a najviše ih interesuju teme poput korupcije i kriminala i mere zaštite životne sredine.

Upitani o situaciji sa korona virusom u zemlji, "najviše" mladih smatra da je komunikacija države prema građanima bila "loša", a samo manje od 10% je reklo da je komunikacija bila dobra.

"U maju, kada je rađeno istraživanje, više od polovine ispitanika je reklo da se neće vakcinisati i 63% njih je protiv obavezne vakcinacije", dodala je Pejić.

Inače, 12. avgusta se obeležava Međunarodni dan mladih.

Izvor: Beta

Foto: Beta/MEDIJA CENTAR BEOGRAD