Univerzitet u Beogradu (BU) pao je na Šangajskoj listi za 2021. na između 501. i 600. mesta. Rektorka BU rekla je da je to i dalje "izvanredan uspeh" a iz nadležnog ministarstva poručuju da će nastaviti da rade na implementaciji najboljih rešenja i praksi i da će to doprineti boljoj poziciji na Šangajskoj listi.

Na listi za 2020. godinu BU je bio između 401. i 500. pozicije na Šangajskoj listi na kojoj se od 2003. rangiraju svetski univerziteti.

Akademsko rangiranje svetskih univerziteta (ARWU) koristi šest indikatora da rangira univerzitete šitom sveta: broj bivših studenata i profesora koji su dobili Nobelovu nagradu i Filds (Fields) medalje, broj visoko citiranih istraživača, broj članaka objavljenih u časopisima Nejčer (Nature) i Sajans (Scince), broj članaka u indeksu citiranosti nauke i performanse univerziteta po stanovniku.

ARWU rangira više od 1.800 univerziteta svake godine a objavi najboljih 1.000.

Na vrhu liste su Harvard, Stenford, Kembridž, MTI, Berkli, Prinston, Oksford, Kolumbija...

Rektorka BU Ivanka Popović ocenila je da je rezultat najnovijeg rangiranja na Šangajskoj listi za 2021. očekivan.

"Naši istraživači postižu maksimalne rezultate u uslovima koje imaju. Druge zemlje ulažu više i to im se vraća napredovanjem na listi. Nemamo dovoljno radova u najuticajnijim i najjačim časopisima. Takvi rezultati su mogući samo ako se sistematski ulaže u savremenu opremu i u ljude, i ako se jača međunarodna saradnja. Zato je vrlo značajno učešće BU u evropskoj univerzitetskoj alijansi 'Circle U'. Pojedini naši fakulteti mnogo rade na tome", istakla je Popović za list Danas.

Ona je napomenula da je, imajući u vidu sve što je navela, položaj BU na Šangajskoj listi i dalje izvanredan uspeh.

Istovremeno je  Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo 15. avgusta da će sa Konferencijom univerziteta Srbije (KONUS) nastaviti da radi na implementaciji najboljih rešenja i dobrih praksi i da će to u budućnosti doprineti boljoj poziciji na Šangajskoj listi.

Ministarstvo je navelo da je prethodnih godina u cilju stvaranja podsticajnog i izvesnog okruženja za naučna istraživanja reformisan sistem finansiranja nauke i da je povećano ulaganje u razvoj naučne infrastrukture.

"U odnosu na period od pre deset godina, ulaganja u nauku su veća za 80%, sredstva ulagana u razvoj infrastrukture veća su tri puta, a primanja naučnika veća su za 35%", navodi se u saopštenju.

Podseća se i da su formirani posebni fondovi - Fond za nauku i Fond za inovacionu delatnost, putem kojih se značajna sredstva ulažu u istraživnja u okviru svih oblasti.

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: BU