Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba objavio je ko će učestvovati na prvom samitu inicijative "Krimska platforma" 23. avgusta u Kijevu.

Na prvom samitu ukrajinske inicijative za objedinjavanje međunarodnih napora za vraćanje Krima u sastav te države, učestvovaće 41 država, a među njima od članica EU i kandidata za članstvo u Uniji neće biti jedino Srbije, Bosne i Hercegovine i Albanije.

Početkom avgusta predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski najavio je da će se na osnivačkom samitu okupiti  predstavnici 30 zemalja. Tada je saopšteno da su spremnost da učestvuju u Stručnoj mreži Platforme izrazili eksperti iz 33 zemlje, među kojima je i Srbija.

Na nivou šefova država na samitu kasnije u avgustu biće predstavljene Poljska, Slovačka, Mađarska, Slovenija, Finska, Letonija, Litvanija, Estonija i Moldavija, a na nivou premijera Švedska, Hrvatska, Rumunija i Gruzija, prenela je Ambasada Ukrajine u Beogradu.

Predsednici parlamenata predstavljaće Češku i Švajcarsku, a ministri spoljnih poslova Nemačku, Francusku, Italiju, Španiju, Austriju, Belgiju, Holandiju, Luksemburg, Irsku, Dansku, Bugarsku, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Tursku.

Veliku Britaniju i Portugaliju predstavljaće ministri odbrane, a Norvešku državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova.

Na ambasadorskom nivou biće predstavljeni Grčka, Kipar, Malta, Kanada, Japan, Australija i Novi Zeland.

SAD će predstavljati izaslanik predsednika Džozefa Bajdena, član vlade i sekretar za saobraćaj.

EU će predstavljati predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i potpredsednik Evropske komisije.

NATO će predstavljati zamenik generalnog sekretara, a Savet Evrope generalni sekretar, kao i GUAM, organizaciju Gruzije, Ukrajine, Azerbejdžana i Moldavije.

Države učesnice samita postaju osnivači "Krimske platforme", nezavisno od nivoa na kojem će biti predstavljene, rekao je Kuleba.

"Krimska platforma" je inicijativa Ukrajine za objedinjavanje međunarodnih napora za vraćanje u njen sastav poluostrva Krim koji je Rusija pripojila 2014. godine. Stvaranje te inicijative usmereno je na razvijanje praktičnih pristupa za vraćanje kontrole Ukrajine nad Krimom.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP