Postizanje sveobuhvatnog, pravno obvezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije predstavlja najbolju osnovu za prevladavanje pitanja pravnog statusa Kosova na međunarodnom planu, saopštila je Evropska komisija.

U odgovoru na pitanje poslanika Evropskog parlamenta, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel naveo je da je EU obaveštena da Kosovo nije zainteresovano da ga na regionalnim forumima i dalje predstavlja Unmik i da je spremna da se pozabavi tim pitanjem i u okviru Dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Borel je 30. avgusta, u odgovoru na poslaničko pitanje, u ime Evropske komisije, podsetio da je "od Sporazuma o regionalnom predstavljanju koji je postignut u dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, 2012, Kosovo počelo samostalno da učestvuje i istupa na regionalnim forumima, pod uslovom da koristi formulaciju "Kosovo*" uz fusnotu u kojoj se precizira da to "ne prejudicira stavove o statusu i da je u skladu s rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i Mišljenjem Međunarodngo suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova".

Prema tom sporazumu, dodaje se, za regionalne forume na kojima učešće Kosova prethodi sporazumu iz 2012. godine, poziva se predstavnik Unmika, na sastanke organizovane u okviru aranžmana čiji je potpisnik, npr. Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA).

"EU je obaveštena da je Kosovo zainteresovano da ga na regionalnim forumima više ne predstavlja Unmik i spremna je da rešava to pitanje uključujući i u Dijalogu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, imajući u isto vreme na umu da organizacije poput CEFTA imaju sopstvene strukture, procedure i tela za donošenje odluka, što uključuje i druge strane. Postizanje sveobuhvatnog pravno obvezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa stoga predstavlja najbolju osnovu za prevladavanje pitanja pravnog zastupanja", navodi se u odgovoru EK.

Izvor: Beta

Foto: EP