Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 1. septembra na Bledskom strateškom forumu da je Srbija potpuno privržena svom evropskom putu ali da entuzijazam za pristupanje EU slabi, ne samo u Srbiji, već na čitavom Zapadnom Balkanu.

Na panelu posvećenom budućnosti EU, Vučić je kazao da svi govore o vladavini prava, zelenoj agendi, ali kada se dođe do Zapadnog Balkana, kaže se da taj region kulturno pripada EU i da će jednog dana te zemlje postati članice.

"Kazao bih sada nešto iskreno i nadam se da se nećete ljutiti. Entuzijazam za pristupanje, ne samo u Srbiji, više ne postoji kao što je nekada postojao. Krenuli smo da nalazimo sopstvene načine za podsticanje privrednog rasta", naveo je on.

Vučić je rekao da je Srbija ponosna što je među vodećim zemljama Evrope po pitanju privrednog rasta, zahvaljujući tome što su uspostavljeni sopstveni mehanizmi i instrumenti, poput inicijative Otvoreni Balkan koja je dogovorena jer zemlje regiona žele da sarađuju bez granica, iako se to nekima ne sviđa "jer nemaju kontrolu nad procesom".

Naveo je primer Severne Makedonije koja je promenila ime da bi počela pristupne pregovore sa EU, ali se to još nije dogodilo.

"Sutra će se Albaniji reći da neće da odvajaju njihove pristupne pregovore od Severne Makedonije, a kasnije će Srbija, kojoj se priznaje napredak u brojnim oblastima, biti suočena sa primedbama nekih drugih. Ne tražim ničiju pomoć, već samo iznosim istinu. Mi to vidimo", dodao je Vučić rekavši da zato zemlje regiona moraju da budu bliže, da čuvaju mir i stabilnost.

"Verujem da je posle Bregzita EU potrebno da se širi, ali umesto toga Unija se začaurila oko svojih unutrašnjih problema i ne vidi širu sliku. Srbija je potpuno opredeljena za evropski put, ali moramo da živimo, da poboljšamo uslove života građanima i brinemo se o sebi zajedno sa susedima", naveo je.

Na panelu posvećenom budućnosti EU Vučić je kazao da veruje u ujedinjenu Evropu, pomirenje kao i u pragmatičan i praktičan pristup u pronalasku boljih rešenja za budućnost.

"Verujem u ujedinjenu Evropu, jer samo ujedinjena Evropa može da na prikladan način pronađe odgovore za sva predstojeće krize", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, svi znaju kakve imaju zadatke i šta treba da se promeni i svi treba da shvate da su "jedni drugima potrebni".

"Pogledajte na primer Srbe i Hrvate koji apsolutno ne mogu ni o čemu da se slože o pitanjima iz prošlosti, ali ja verujem da bez saradnje, Srbi i Hrvati ne bi mogli čak ni da prežive u budućnosti niti da pobošljaju svoje pozicije", rekao je Vučić.

Priština kreće da lobira za prijem u međunarodne organizacije

Predsednik Srbije izjavio je da je dobio informacije da će Priština od 4. septembra krenuti u diplomatsku ofanzivu sa zahtevom da Kosovo bude primljeno u mnoge međunarodne organizacije i ocenio da to znači zaustavljanje dalje primene Vašingtonskog sporazuma.

U izjavi novinarima u pauzi Bledskog strateškog foruma, Vučić je rekao da je na Srbiji da se pripremi za takav razvoj događaja i da na njega odgovori.

On je, međutim, rekao da ga tako nešto brine, u smislu dodatne nestabilnosti, ali da je Beograd i dalje spreman da se odazove svakom eventualnom pozivu u Brisel na nastavak dijaloga.

Vučić je dodao da očekuje da razgovor na tehničkom nivou sa posrednikom Miroslavom Lajčakom bude nastavljen uskoro, i da očekuje da slovački diplomata uskoro poseti i Beograd i Prištinu.

Srpski predsednik je rekao da se na Bledu nije sastao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, već da ga je "video sa bine", i dodao da verovatno "svi čekaju da se završe lokalni izbori u Prištini".

On je ponovio da Srbija ne može da postane članica Evropske unije dok ne reši odnose sa Prištinom i da niko ne treba bilo koga da laže i obmanjuje po tom pitanju.

"Ali važno je za Evropu da pokazuje da je i dalje privlačna, da bi i drugi narodi imali želju da budu deo Evrope", rekao je on.

Odgovarajući na pitanje da li se na Bledu sreo sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem, Vučić je rekao da nije ali da će se uvek zalagati za unapređenje saradnje sa Hrvatskom i da je sa njenim predstavnicima spreman da priča o svim pitanjima koja su od interese celog regiona.

Orban na Forumu: Srbija potrebnija EU nego EU Srbiji

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je na Bledskom strateškom forumu da je Srbija potrebnija Evropskoj uniji, nego EU Srbiji i da EU ne može da razgovara o svojoj sigurnosti i evropskom identitetu bez Srbije čije je članstvo u savezu geopolitički interes.

"Srbija je ključna. Bez Srbije kao članice EU ne može se razgovarati o sigurnosti ili celokupnom evropskom identitetu. Više nama treba članstvo Srbije u EU nego što to treba Srbiji", rekao je Orban.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel na panelu je kazao da je EU svesna da mora biti vidljivija u Srbiji.

Otvarajući dvodnevni forum, Mišel je rekao da EU nije potreban "još jedan Avganistan" da bi se shavtilo da mora da teži većoj autonomiji i kapacitetu za delovanje.

Dodao je da strateška autonomija EU zahteva rad na ekonomskoj snazi, susedstvu i sposobnostima na planu bezbednosti.

"Evropska budućnost o kojoj želim da govorimo je naš projekat vrednosti, slobode, prospetiteta i uticaja. Naše veliko jedinstveno tržište nas čini najvećim u trgovini u svetu a zauzvrat i velikim izvoznikom standarda. Standardi koje smo najuspešnije učvrstili u našem susedstvu su demokratija, osnovne vrednosti i vladavina prava", rekao je Mišel.

Slovenački ministar spoljnih poslova Anže Logar rekao je da je zbog izazova s kojim je bila suočena u poslednjih 15 godina, EU  počela da se ponaša kao unija za rešavanje problema umesto zajednice koja je usvojila strateški pristup.

"Zato je slovenačko predsedavanje na vrh liste priotiteta postavilo otpornost, stratešku autonomiju i Konferenciju o budućnosti Evrope. Potrebna nam je vizija o tome gde želimo da vidimo EU u budućnosti", dodao je Logar.

Prema njegovim rečima, imperativ je da se identifikuju strateški odgovori na izazove sa kojima se suočavaju kako građani svakodnevno, tako i na one koji bi mogli da budu pred Evropom kao kontinentom.

Premijer Slovenije Janez Janša rekao je da je "centralno pitanje sadšnjeg vremena kako razumeti i primeniti vrednosti i mehanizme traženja konsenzusa, uzajamnog poštovanja, supsidijarnosti i solidarnosti, zajedničko dobro koje uključuje dobro svakog naroda koji učestvuje".

Na dvodnevnom Bledskom strateškom forumu učestvuju lideri iz regiona i više zemalja EU, kao i visoki zvaničnici Unije.

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/STA/Tamino Petelinsek