Premijer Mađarske Viktor Orban je 8. septembra u Budimpešti izjavio da u Srbiji i Mađarskoj postoje civilne organizacije koje podržavaju migracije i da je to potpuno u suprotnosti sa bezbednosnim interesima dve zemlje.

Na sednici vlada Srbije i Mađarske, rekao je Orban, dve države su se saglasile da "obnove centralnu Evropu".

"Trenutno nije dovoljno da samo obnovimo centralnu Evropu, nego moramo i da je zaštitimo, moramo da garantujemo bezbednost centralne Evrope. Dešavanja u Avganistanu naslućuju jedan veliki talas migracije i to kopnom, što može i Srbiju i Mađarsku da dovede u veoma tešku situaciju", rekao je on novinarima nakon zajedničke sednice.

Mađarska je u potpunosti privržena evropskoj integraciji Srbije, jer smatra da bez toga da Srbija postane deo bezbednosne strukture EU, kako je rekao Orban, nije moguće garantovati bezbednost celog kontinenta.

"Nama je jasno da ti migranti ne žele da žive ni u Srbiji ni u Mađarskoj, nego žele da prođu u zapadnoevropske zemlje, što znači da ako stanemo na put migracijama branimo te zapadnoevropske zemlje. To je zadatak koji nam je istorija odredila, da odbranimo Evropu. Ja verujem da zajedničkim snagama Srbi i Mađari to mogu da urade", rekao je on.

Dodao je da Srbija ne može da bude zaštićena bez bezbednosti Mađarske i da Mađarska ne može da bude zaštićena bez bezbednosti Srbije.

Brnabić: Mađarska je najpouzdaniji partner Srbije na evropskom putu

Vlade Srbije i Mađarske potpisale su ugovor o strateškom partnerstvu, a predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Mađarska "najpouzdaniji partner Srbije na evropskom putu".


"Danas smo još jednom, potpisivanjem sporazuma koji će obezbediti dodatnu ekspertsku, stručnu i tehničku podršku našim evropskim integracijama dodatno ovo produbili, a Mađarska jeste zemlja koja se otvoreno, i pre svega iskreno, zalaže za agendu proširenja i najveća je podrška našem putu ka EU", rekla je Brnabić novinarima u Budimpešti.

Brnabić je, posle šeste zajedničke sednice dve vlade, istakla da je Mađarska za Srbiju postala "treći najveći ekonomsko-trgovinski partner u okviru Evropske unije, odmah iza Nemačke i Italije".

"I u tome brzo napredujemo i ja očekujem da ako ovako nastavimo, a verujem da hoćemo i da će to ići sve brže, da će Mađarska uskoro prestići Italiju u tome i da će posle Nemačke biti naš najveći i najbolji ekonomsko-trgovinski partner", ocenila je Brnabić.

Predsednica Vlade ocenila da je danas potpisani ugovor o strateškom partnerstvu "kulminacije svega što su Srbija i Mađarska zajedno radile od 2014. godine", odnosno od dana kada je u Beogradu održana prva sednica te dve vlade.

"O nivou naše saradnje, pored ovog strateškog partnerstva, govori i činjenica da Srbija, odnosno Vlada Srbije koju predvodim, ni sa jednom drugom državom nije imala ovoliki broj zajedničkih sednica vlade. Šest zajedničkih sednica mi smo imali isključivo sa Mađarskom", istakla je Brnabić.

Ona je istakla i da joj je posebno važan sporazum o zajedničkom korišćenju ambasada, odnosno diplomatsko-konzularnih predstavništava potpisan u decembru 2020. godine u Budimpešti.

"Ono što je naš cilj, ono što smo već počeli da radimo, a to je da tamo gde Srbija nema ambasade i predstavništva, budemo prisutni kroz vaša (mađarska) predstavništva i ambasade, a tamo gde Mađarska nema, da vi budete prisutni kroz naša predstavništva i ambasade. To više od svega govori o nivou političke saradnje, partnerstva i posebnih odnosa koje imamo", ocenila je Brnabić.

Na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Mađarske potpisano je više memoranduma i sporazuma o saradnjama između ministarstava obe vlade.

Vulin i Pinter potpisali Protokol o uspostavljanju mešovitih patrola duž granice

Protokol o uspostavljanju mešovitih patrola duž zajedničke granice Srbije i Mađarske potpisali su ministri unutrašnjih poslova dve zemlje, Aleksandar Vulin i Šandor Pinter.

Vulin je precizirao da se potpisani protokol o uspostavljanju mešovitih patrola i za njihovo sprovođenje i primenu odnosi na policije dve države, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

On je rekao da će na taj način i srpsko-mađarska granica biti sigurnija, te ponovio da Srbija "nikad neće i ne može" da postane parking za migrante".

Vulin je rekao da je za to Srbiji "potrebna pomoć svih partnera".

"Nema ništa loše kada naši susedi ojačavaju svoje granice, to radimo i mi, a ilegalni migranti kada znaju da su granice čvršće, da su čvršće čuvane, izbegavaju čitav taj region", rekao je on.

Vulin je napomenuo i da je saradnja između policija Mađarske i Srbije "veoma dobra".

"Zajedno se borimo protiv iregularnih migracija, krijumčara ljudi, protiv krijumčara droge, ...na taj način ćemo uspeti da sačuvamo mir, red, stabilnost, bezbednost u našim zemljama", rekao je on.

Naglasio je značaj međunarodne policijske saradnje.

"Srbiji je potrebna pomoć suseda, ali bez Srbije ne može se kontrolisati ni migrantska kriza, niti se može efikasno boriti protiv organizovanog kriminala", rekao je on.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Vlada Srbije/SLOBODAN MILJEVIC