Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u Beogradu da je geostrateški interes Evropske unije da u svoje članstvo primi ceo Zapadni Balkan. Merkel je reka da je Srbija postigla niz rezultata u reformama, ali da i njoj i celom regionu predstoji dug put do članstva u EU.

Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekla da EU ima "veliki geostrateški interes" da sve zemlje Zapadnog Balkana budu primljene u EU i ukazala na mogućnost "uticaja iz drugih područja" ako Unija ne deluje dovoljno brzo u nekim situacijama.

"Znam da je percepcija da proces evropskih integracija teče sporo i da evropska strana postavlja nove zahteve, ali vidimo niz rezultata i vidimo napredak. Pažljivo se gleda da se postavljaju isti uslovi svim državama Zapadnog Balkana", kazala je Merkel.

Nemačka kancelarka je 13. septembra doputovala u Beograd u okviru dvodnevne oproštajne posete Zapadnom Balkanu. Za 14. septembar je u Tirani planiran razgovor sa albanskim premijerom Edijem Ramom i liderima ostalih država Zapadnog Balkana.

Merkel je rekla da je sa Vučićem razgovarala o potrebi za reformama i da joj je "drago da čuje da se Srbija intenzivno bavi reformama pravosuđa".

Ona je ohrabrila Srbiju "da ide dalje ka pravnoj državi, ka pluralnom društvu" i dodala da "ekonomski uspesi treba da budu pokazatelj da je članstvo u EU cilj koji se isplati".

Predsednik Srbije potvrdio je da je sa nemačkom kancelarkom imao otvorene i konkretne razgovore o evropskim integracijama Srbije, njenom ekonomskom razvoju i vladavini prava, i o dijalogu sa Prištinom.

"Predao sam i novi izveštaj o svemu onome sto je Vlada Srbije po tom pitanju uradila,  takođe ukazujući na činjenicu da znamo da još mnogo toga moramo da uradimo i da su stvari daleko od idealnih, i da smo posvećeni i ustavnoj reformi i reformi pravosuđa i reformi medijskog i kompletnog političkog sektora", rekao je on.

Merkel je rekla da kosovsko pitanje mora biti zatvoreno pre ulaska Srbije u EU, ali da pre toga treba da budu rešena sva druga otvorena pitanja u procesu evropskih integracija.

Upitana da li je priznavanje Kosova uslov za članstvo Srbije u EU, Merkel je rekla da će "neka pitanja biti rešena na kraju procesa" evropskih integracija Srbije.

"To (kosovsko) pitanje se mora rešiti da bi države članice Unije potvrdno odgovorile o pristupanju (Srbije) EU. Ali nema smisla razgovarati o kraju tog procesa pre nego što se reše drugi problemi. Ja sam za pragmatičan pristup, to pitanje neće nestati, ono se mora rešavati, ali ja sam za mapu puta, gde se prvo rešavaju sva druga pitanja", kazala je Merkel.

Vučić je rekao da je protiv zamrznutog konflikta između Beograda i Prištine i dodao da zna da se "niko u Srbiji neće obradovati" tim njegovim rečima.

"Ja mislim da je dobro da taj problem rešava ova generacija, a da ga ne ostavljamo u nasleđe nekom drugom. Ali to mora da bude kompromisno rešenje, a ne rešenje koje će da bude ponižavajuće i poražavajuće za Srbiju", rekao je Vučić.

On je istakao da je svestan da je rešavanje odnosa Beograda i Prištine uslov za ulazak Srbije u EU i istakao da se iz tog razloga vodi "taj dijalog na ozbiljan i odgovoran način".

"Spremni smo uvek da razgovaramo o svim mogućim kompromisnim rešenjima, da ih ponudimo, da razgovaramo o tome, da pre toga uredimo naše odnose da imamo potpuno slobodan protok robe, ljudi, usluga, kapitala. Da približimo jedni druge, a onda sam siguran da će neka vrsta kompromisnog rešenja biti bliža i za jednu i za drugu stranu", kazao je Vučić.

Vučić je rekao i da je lično ponosan što moža da bude domaćin Merklovoj u Beogradu, na kraju njenog mandata.

"Želim da izrazim ogromno zadovoljstvo i zahvalnost što je nemačka kancelarka u Beogradu,  to je za našu zemlju ogroman čast i lično sam ponosan što posle mnogo godina saradnje imam priliku da budem jedan od domačina kjji su je dočekali na kraju mandata", rekao je Vučić.

Merkel je istakla značaj uloge Berlinskog procesa, navodeći da on "nikako ne treba da zameni" proces pristupanja Uniji, već da povezuje zemlje Zapadnog Balkana.

"Zadovoljstvo mi je što vidim rezultate, korak po korak. Dosta toga smo postigli. Imaćemo uskoro sastanak u Sloveniji sa državama Zapadnog Balkana, možda ćemo već tada biti korak dalje", rekla je Merkel.

Izvor: Beta

Foto: Beta