Učinak nemačke kancelarke Angele Merkel na evrointegracije Srbije i regiona Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike (CEP) ocenio je kao polovičan jer je, s jedne strane, zahvaljujući njoj pokrenut Berlinski proces, dok je istovremeno za vreme njenog mandata došlo do pojave "stabilitokratija".

Za Euraktiv i Betu Subotić je 14. septembra rekao da je odlazeća kancelarka Merkel definitivno obeležila značajan deo razvoja savremene EU, ali i politike proširenja.

Prema njegovim rečima, Merkel je, iako nije bila redovan gost u regionu Zapadnog Balkana, uspevala da određuje tempo i dinamiku pristupnog procesa Srbije i drugih država regiona, kao i da u dodatnoj meri učvrsti političku i ekonomsku poziciju Nemačke.

"Ipak, ukoliko sagledavamo njen konkretan uticaj na evropske integracije Srbije, možemo istaći da je njen učinak polovičan", rekao je programski menadžer i viši istraživač CEP.

Subotić kaže da, s jedne strane, bez kancelarke Merkel ne bismo imali Berlinski proces, koji predstavlja platformu za redovan dijalog lidera iz regiona i EU i odskočnu dasku za razvoj Zajedničkog regionalnog tržišta.

Zato, prema Subotićevim rečima, njenom nasledniku predstoji zadatak da pođednako dobro kao kancelarka upozna lokalne prilike i potrebe.

Međutim, rekao je Subotić, upravo je tokom mandata Angele Merkel došlo do pojave fenomena "stabilitokratija" koji podrazumeva uspon hibridnih režima čije se nedemokratske prakse tolerišu usled njihove spremnosti da garantuju stabilnost u regionu.

"Imajući u vidu dugotrajne posledice usled pojave tog fenomena, predstojećem kancelaru ostaje zadatak da se snažnije, iskrenije i otvorenije upusti u obeshrabrivanje nedemokratskih praksi u Srbiji i drugim delovima regiona", zaključio je Subotić.

Nemačka kancelarka je 13. septembra bila u Beogradu a 14. septembra je u Tirani gde će se sastati sa premijerom Albanije Edijem Ramom i imati zajednički ručak sa šefovima vlada zapadnobalkanske šestorke, kao i odvojene sastanke sa premijerima Crne Gore, BiH, Severne Makedonije i Kosova.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta