Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Beograd ostaviti "neko vreme" vlastima u Prištini da promene "svoje loše odluke", a ako to ne učine, doneti mere u cilju zaštite interesa Srbije. Vučić je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, sazvane zbog odluke Prištine da na prelazima skida srpske registarske tablice, rekao da je o stavu Beograda obavestio predstavnike Kvinte i EU.

"Na sednici je bilo mnogo predloga za dodatne mere u cilju zaštite interesa Srbije. Razmotrićemo te mere narednih dana ali želimo da ostavimo neko vreme nekima u Prištini da promene svoje loše odluke a ako to ne budu želeli, mi ćemo donositi mere o čemu sam obavestio i predstavnike Kvinte i EU", rekao je Vučić 21. septembra u Palati Srbija.

Ponovio je da je suština zahteva Beograda da se poštuje Briselski sporazum.

"Srbija neće da prihvati politiku svršenog čina u kojoj će nas dovesti do toga da nečija kriminalna akcija dobije legitimitet. Da dobijete pečat Srbije na to, nećete. Oni mogu da pokušaju silom ali na fizičko nasilje mora da reaguje NATO a ako NATO to ne učini, već sam rekao da neće biti pogroma kao 2004. godine niti nove Oluje ili Bljeska", kazao je predsednik Srbije.

Dodao je da će Beograd "pronaći" rešenja za snabdevanje Srba na severu Kosova."Osnovnih namirnica će biti dovoljno da mogu relativno normalno da žive", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je dan ranije, reagujući na akciju prištinske policije, rekao da će Srbija "ukoliko se nastavi ugrožavanje imovine Srba sa severa Kosova, pozvati Kfor i NATO da zaštite živote i imovinu srpskog življa", ali i da neče dozvoliti "pogrom iz 2004. i progon". On je izrazio nadu da Srbija neće morati da preduzima ekonomske mere jer to neće biti dobro za čitav region.

Vučić je i posla sednice Saveta za nacionalnu bezbednost ponovio da će Beograd zatražiti od Brisela hitan odgovor da li i dalje postoji Briselski sporazum u pravnom prometu ili to više nije slučaj, kao i kada će biti formirana Zajednica srpski opština (ZSO).

"U narednih mesec dana ćemo tražiti odgovor na to pitanje i eventualno ćutanje će nam biti jasan znak da sporazum ne postoji i da oni ne žele da se to prihvati", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da smatra neprimerenim izjave iz međunarodne zajednice u kojima se izjednačava krivica Beograda i Prištine. On je rekao da je odbio predlog Evropske unije koji je predstavljen kao kompromisno rešenje jer smatra da bi njegovo prihvatanje unižavalo Srbiju.

Prema njegovim rečima,  jedino rešenje je povlačenje svih trupa sa severa Kosova i povratak na pređašnje stanje.

Vučić je ranije rekao da da je uveren da EU nije podstakla Prištinu da donese odluku o zameni srpskih registarskih tablica kosovskim. On je posle sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, 20. septembra rekao da je siguran da ni Lajčak ni šef evropske diplomatije Žozep Borel "ni na koji način nisu uticali na takve odluke" i ohrabrili poteze Prištine.

"Ne znam šta će (Lajčak i Borel) javno reći, ali gotovo sam siguran da nisu srećni zbog ovakvih poteza Prištine. Mada će oni verovatno reći da nisu srećni zbog ponašanja obe strane", kazao je Vučić.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svečla objavio je 20. septembra da su na severu Kosova raspoređene dodatne policijske jedinice u cilju primene odluke vlade kojom se primenjuje reciprocitet u obavezi izdavanja privremenih registarskih tablica za vozila iz Srbije.

"Kako bi omogućilo slobodno kretanje građana i po isteku ugovora od 14. septembra 2014. godine, ministarstvo je donelo rešenje kojim se uređuje obaveza izdavanja privremenih registarskih oznaka za sva vozila sa registarskim oznakama Srbije koja na svim graničnim prelazima ulaze na teritoriju Kosova", naveo je ministar u objavi na Fejsbuku.

Dodao je da ministarstvo od 15. septembra više ne izdaje tablice sa oznakom KS već samo sa oznakom RKS.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da uspostavljanje reciprociteta za postavljanje privremenih kosovskih tablica za automobile sa srpskim registarskim oznakama nije želja Kosova, već da je to nametnula Srbija.

"Kao premijer kažem da radnje koje su danas preduzeli nadležni organi za sprovođenje ovog sporazuma nisu uperene protiv srpskih državljana. Oni nemaju za cilj da ometaju slobodno kretanje građana Srbije, niti da izazovu destabilizaciju", rekao je Kurti, a preneo portal Kosovo-online.com.

"Privremene tablice nisu naša želja, već nametanje s druge strane. Naši građani plaćaju deset godina ovakave tablice na ulazu u Srbiji", rekao je Kurti, dodajući da su mere koje su preduzete legalne i u potpunosti u skladu sa rokom za uklanjanje prelaznih tablica KS.

Dodao je da će na svim graničnim prelazima na Kosovu vozila sa srpskim tablicama koja ulaze na teritoriju Kosova dobiti privremene registarske tablice.

Milica Andrić iz NVO Nova društvena inicijativa je kazala za agenciju Beta da se na Kosovu nalazi oko 9.500 vozila koja su registrovana u izmeštenim kosovskim policijskim upravama u centralnoj Srbiji i kojima je od 20. septembra onemogućeno kretanje na Kosovu.

Raspoređivanje specijalnih snaga kosovske policija na prelazima Jarinje i Brnjak izazvalo je nezadovoljstvo Srba sa severa Kosova koji su sa stotinama vozila blokirali saobraćaj na putevima koji vode ka prelazima.

Kosovski mediji javili su i da je 20. septembra posle podne oilicija bacila suzavac na demonstrante u blizini prelaza Brnjak, pošto su oni odbili da uklone vozila kojima su blokirali put. Prema informaciji medija, u tom incidentu nije bilo povređenih

EU pozvala Prištinu i Beograd da se uzdrže od jednostranih poteza i da kroz dijalog uz posredovanje EU reše problem nastao zbog odluke prištinskih vlasti da oduzimaju srpske registarske tablice.

Ambasada SAD u Prištini zatražila je od Kosova i Srbije da se "suzdrže i odmah smanje tenzije nastale nakon uvođenja mera reciprociteta u vezi sa saobraćajnim tablicama".

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP