Konzervativni lideri iz centralne Evrope ponovo su iskoristili samit o demografiji koji se održava svake druge godine u Budimpešti da se izjasne protiv migracija, da pozovu žene da rađaju više dece i za napad na političke protivnike, piše briselski portal EUobzerver (EUobserver).

"Sve-muški" forum na kojem su govorili premijeri Mađarske Viktor Orban, Češke Andrej Babiš i Slovenije Janez Janša i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, iako je bio posvećen "porodičnim vrednostima", bio je  prilika za napad na "novi liberalni politički marksizam", migracije, zeleni dogovor EU i prava žena, piše EUobzerver.

Vučić je, kako navodi briselski portal, na skupu 23. septembra ukazao na "novi liberalni politički marksizam" i rekao da se vodi "džihad vladavine zakona protiv onih koji su neposlušni" a da se "novi džihad"  klimatskih promena koristi za disciplinovanje zemalja.

Češki premijer Babiš usprotivio se migracijama kao rešenju za demografska pitanja, dok je Orban rekao da je "zabrinut zbog dolaska novog marksizma, nove levice... pokreta buđenja", tvrdeći da je obrazovanje dece o seksualnoj različitosti - "novi marksistički program buđenja".

"Vakcinisani smo protiv virusa buđenja u centralnoj Evropi", rekao je Orban koji, kako navodi EUobzerver, nakon sukoba sa evropskim desnim centrom postaje ikona krajnje desnice.

Kako navodi briselski portal, lideri su u Budimpešti potpisali zajedničku deklaraciju u kojoj se kaže da porodična politika treba da ostane pod nacionalnom jurisdikcijom.

"Povećanje broja evropske dece od suštinskog je značaja za očuvanje evropske hrišćanske kulture i drugih verskih tradicija za buduće generacije", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Fraucska agencija AFP piše da je mađarski desno-populistički premijer Viktor Orban u Budimpešti na međunarodnom "Demografskom samitu" pozvao na "odbranu hrišćanskih vrednosti" i optužio "zapadnu levicu" za napad na tradicionalnu porodicu".

Na skupu koji je, kako navodi AFP, okupio istaknute konzervativce i tvrdolinijaše poput bivšeg američkog potpredsednika Majkla Pensa i francuskog krajnjeg desničara Erika Zemura, Orban je rekao da su instrumenti "zapadne levice" za taj napad "rodna ideologija i LGBT lobi", ali da će se Mađarska braniti.

Mađarska vlada Demografski samit od 2015. organizuje svake dve godine. Vodeći motiv skupa je protivljenje migracijama, zagovaranje tradicionalne slike porodice i njeno favorizovanje u odnosu na prava seksualnih manjina.

"Orban je 2019. godine iskoristio skup da oštro napadne 'selidbe naroda' kroz migracije i poslužio se u ekstremno desnim krugovima omiljenom pretećom slikom 'velike razmene', piše AFP.

Majkl Pens, bivši zamenik američkog predsednika Donalda Trampa, u govoru u Budimpešti je rekao da "naše porodice, na kojima su izgrađene naše civilizacije, treba da budu obnovljene i očuvane". "Jake porodice čine jake zajednice, a jake zajednice čine jake nacije", rekao je Pens.

Pens je pohvalio Orbanovu porodičnu politiku, koja između ostalog predviđa i poreske olakšice za žene sa više od četvoro dece. To je, prema Pensovim rečima, rešenje da se preokrenu demografske promene, a ne "otvaranje granica".

Francuski desničar Erik Zemur, koji je nagovestio da bi mogao da se kandiduje na francuskim predsedničkim izborima sledeće godine, rekao je ranije za francuske medije da je "Orban razumeo kako se svet razvija" i da on "brani identitet svoje zemlje, a time i Evrope".

AFP podseća da su učesnici skupa u Budimpešti bili i premijeri Češke i Slovenije Andrej Babiš i Janez Janša i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a da je poljski premijer Mateuš Moravjecki otkazao ranije potvrđeno učešće zbog spora Varšave i Praga.

Izvor: EURACTIV.rs, Beta

Foto: Beta/AP