Šef posmatračke misije Evropske unije, austrijski evroposlanik Lukas Mandl istakao je u Prištini snažnu posvećenost EU i podršku demokratskom upravljanju na Kosovu.

"Naša misija započela je svoje dugoročne posmatračke aktivnosti više od mesec dana pre izbora i fokusirana je na čitav izborni proces", rekao je Mandl na konferenciji za novinare u Prištini 28. septembra.

Mandl je tokom dvodnevne posete Kosovu imao sastanke sa Centralnom izbornom komisijom, premijerom Kosova, predstavnicima političkih subjekata i kandidatima, kao i predstavnicima civilnog društva sa kojima je razgovarao o izbornom procesu koji je u toku.

"Obavešten sam da su pripreme za izbore uveliko u toku i da se preduzimaju svi napori da se osigura bezbednost birača, biračkih tela i svih građana uprkos pandemiji kovida-19 koja i dalje utiče na naše živote", rekao je Lukas Mandl.

"Što se tiče kampanje, svesni smo povećanog značaja onlajn kampanje koja je pojačana usled rizika u vezi sa COVID-19. Po prvi put na Kosovu, EU EOM ima posvećenog analitičara društvenih medija među svojim stručnjacima i tim za monitoring društvenih medija koji će proceniti ulogu koju digitalna komunikacija ima u ovom izbornom procesu", rekao je Mandl”

Premijer Kosova Aljbin Kurti zatražio je prethodno od Mandla da posmatračka misija EU posebnu pažnju posveti lokalnim izborima u opštinama na severu Kosova.

U saopštenju iz Vlade Kosova navodi se da taj zahtev proizilazi iz "iskustva na parlamentarnim izborima i lekcija koje su iz njih izvučene".

"Ovo prisustvo je posebno važno u opštinama u kojima živi lokalna srpska većina, sa akcentom na one na severu zemlje, gde, kako dokazuje izveštaj stručnjaka EU o izborima 14. februara, lokalno stanovništvo i predstavnici drugih lokalnih srpskih entiteta, pored Srpske liste, osećali su se zastrašenim pritiskom i zastrašivanjem koje su iskusili na prošlim izborima", piše u saopštenju.

Kurti je Mandla obavestio o toku parlamentarnih izbora na Kosovu, čija se organizacija, poput lokalnih koje predstoje u oktobru, odvijala u situaciji pandemije.

Kurti je rekao da su parlamentarni izbori, 14. februara, osim što su bili "slobodni, demokratski i pošteni", bili i "primer organizacije u smislu njihovih priprema i organizacione discipline za sprovođenje mera protiv pandemije".

Osnovni tim od deset analitičara EU doputovao je u Prištinu 5. septembra, a 22 dugoročna posmatrača raspoređena su širom Kosova 16. septembra kako bi pokrili svih 38 opština. Ti dugoročni posmatrači podeljeni su u 11 timova, svaki tim s dva člana.

Zamenik šefa misije Konrad Olševski izjavio je ranije da posmatrači dolaze iz 19 zemalja, i da polovinu čine žene.

Delegacija članova Evropskog parlamenta, kao i kratkoročni posmatrači, uključujući predstavnike država članica EU u Prištini, pridružiće se misiji neposredno pred izborni dan.

Ukupno će oko 100 posmatrača iz država članica EU, Norveške i Švajcarske posmatrati glasanje i prebrojavanje glasova 17. oktobra.

Izborna posmatračka misija EU izdaće preliminarno saopštenje nakon izbora i ostaće na Kosovu do okončanja izbornog procesa, uključujući mogući drugi krug izbora za gradonačelnike 14. novembra.

EU je Izbornu posmatračku misiju (EOM) na Kosovu rasporedila na poziv predsednice Kosova, Vjose Osmani.

EOM deluje na Kosovu pod posebnim mandatom i nezavisna je od institucija EU, uključujući Kancelariju EU, odnosno Specijalnog predstavnika EU na Kosovu.

Zvanična kampanja za lokalne izbore na Kosovu počela je 16. septembra, i traje 30 dana. Redovni lokalni izbori raspisani su za 17. oktobar i na njima se biraju gradonačelnici i odbornici opštinskih skupština u 38 opština na Kosovu.

Konačni birački spisak za Lokalne izbore 2021 sadrži 1.885.448 birača ili 90.586 birača više nego na zadnjim prevremenim parlamentarnim izborima održanim 14. februara ove godine, od tog broja glasača izvan Kosova ima 15.532.

Izvor: Beta

Foto: Lukas Mandl Twitter