Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je 29. septembra u Prištini da je zabrinuta zbog situacije na severu Kosova i da je jedino rešenje dijalog u Briselu. Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak u međuvremenu se u Briselu odvojeno sastao sa glavnim pregovaračima u tehničkom dijalogu Beograda i Prištine.

Fon der Lajen je posle sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem naglasila da je dijalog vitalan za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

"Važnije je napredovati na evropskom putu i od vitalnog je značaja da dođe do normalizacije odnosa Kosova i Srbije", rekla je predsednica Evropske komisije.

Dodala je da je veoma zabrinuta zbog trenutne krize.

"Važno je da situacija ne eskalira i da se vratimo za pregovarački sto kako bismo pronašli trajna rešenja, a jedini način za to je kroz dijalog uz pomoć EU, i to je jedina platforma za rešavanje trenutne krize", rekla je ona.

Predsednica Evropske komisije je dodala da će nastaviti da sarađuje sa Kosovom jer želi da vidi napredak Kosova.

U međuvremenu je nastavljen tehnički dijalog Beograda i Prištine u Briselu.

"Imao sam dva odvojena sastanka sa šefovima pregovaračkih timova Kosova i Srbije kako bismo razmotrili načine za rešenje tekuće krize. Nastavićemo razgovore tokom dana", objavio je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak  na Tviteru uz fotografije susreta sa Besnikom Besljimijem i Petrom Petkovićem.

Ranije je najavljeno da će se u razgovore uključiti i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar.
Kurti je posle sastanka sa predsednicom Evropske komisije rekao da ju je obavestio o stanju na graničnim prelazima, Brnjak i Jarinje, da Vlada nije donela novu odluku, već samo primenjuje raniji sporazum.

"Nažalost, Srbija je snažno reagovala, uključujući tenkove, oklopna i borbena vozila, pored toga angažovala je vojne avione ruske proizvodnje", rekao je Kurti.
On je naveo da su napadi u Zubinom Potoku i Jarinju usledili nakon provokativnih izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dodao je da je odmah prihvatio predlog komandanata Kfora da se pripadnici Specijalnih jedinica Policije Kosova zamene pripadnicima Kfora, ali da su to odbili zvaničnici Srbije i Srpske liste.

Odgovarajući na pitanja novinara Kurti je rekao da je spreman da prihvati novo rešenje koje bi moralo da bude sveobuavatno i na bazi reciprociteta, što je Fon der Lajen ocenila kao konstruktivno otvaranje vrata.

"Spreman sam da privatim novo rešenje koje podrzumeva obavezno sveobuhvatnost i reciprocitet... Nema ravnopravnosti,  nema jednakosti bez reciprociteta", rekao je Kurti.

Fon der Lajen je rekla da je tom izjavom Kurti "otvorio vrata na vrlo konstruktivan način" i ponovila da je važno razgovarati o pronalaženju rešenja i da će to biti njena poruka i tokom razgovora u Beogradu.

Dodala je da registarske tablice nisu jedini problem, već to kako će region napredovatii i da li će uspeti da napreduje u procesu integracija i poštovanja evropskih vrednosti.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani Sadriu izjavila je na sastanku sa Fon der Lajen da "Kosovo samo ostvaruje jedan zakonski aspekt i sa kosovske strane nema nikakve tendencije za 'tenzioniranje bezbednosne situacije'".

"Naprotiv, prema predsednici Osmani takvu nameru javno iskazuje srpska strana, koja je pod uticajem ruskih krugova i koja pokušava da izazove destabilizaciju celog regiona Balkana. Zbog toga je predsednica zatražila od svih međunarodnih faktora da osude namere Srbije za destabilizaciju", navodi se u saopštenju kabineta kosovske predsednice.

Govoreći o procesu dijaloga sa Srbijom, Osmani je podvukla da je "Kosovo konstruktivna strana" i da dijalog treba da bude okončan međusobnim priznanjem, "kao jedinim rešenjem za održivi mir u regionu".

Osmani je u razgovoru s predsednicom EK rekla da je "budućnost Kosova u Evropskoj uniji" i da EU treba da ima jasnu strategiju za integraciju Zapadnog Balkana, čiji je deo i Kosovo.

Kašnjenja u tom procesu, prema rečima kosovske predsednice, "blede kredibilnost EU".

Osmani je ponovila da je Kosovo ispunilo sve uslove za liberalizaciju viza i od EU zatražila da održi obećanje dato Kosovu i da sve zemlje članice poštuju preporuke Evropske komisije.

Izvor: Beta

Foto: Beta/European Commission/Dati Bendo