Evropska unija je pozdravila dogovor o rešenju krize na severu Kosova koji su delegacije Beograda i Prištine postigle 30. septembra u nastavku dijaloga uz posredovanje EU, i pozvala obe strane da primene sve ranije postignute dogovore i da nastave dijalog u cilju normalizacije odnosa.

"EU pozdravlja ishod današnje rasprave i poziva obe strane da se konstruktivno uključe u dijalog kako bi se učinio brz napredak ka sveobuhvatnoj normalizaciji njihovih odnosa", saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

U saopštenju se dodaje da je EU tokom današnjih pregovora "primila k znanju" zabrinutost Beograda zbog nesprovođenja dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština, kao i zbog toga što u nedavnom slučaju pred Apelacionim sudom Kosova nije postojalo veće u kojem većinu sudija čine kosovski Srbi.

"EU će kao posrednik raditi na rešavanju otvorenih pitanja koja proističu iz Briselskog sporazuma sa obe strane", navodi se u saopštenju i dodaje da će to biti prioritet na jednom od narednih sastanaka glavnih pregovarača pre kraja godine.

EEAS je saopštila da su "glavni pregovarači Srbije i Kosova, Petar Petković i Besnik Bisljimi, posle opsežnih razgovora u kojima je posredovao specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak", postigli dogovor za rešenje tenzija na severu Kosova i rad na održivom rešenju "koje bi obezbedilo slobodu kretanja za sve ljude".

Dve strane su se dogovorile da jedinice specijalne policije koje su trenutno razmeštene na prelazima Jarinje i Brnjak budu uklonjene zajedno s barikadama počev od 2. oktobra u 8.00 najkasnije do 16.00.

Kfor će se rasporediti na Jarinju i Brnjaku pre početka istovremenog uklanjanja (jedinica specijalne policije) i ostaće tamo otprilike dve nedelje radi zaštite bezbednog i sigurnog okruženja i garantovanja slobode kretanja.

Posle mera za deeskalaciju situacije na terenu, navodi se u saopštenju, počeće primena režima nalepnica kao što je dogovoreno u okviru dijlaoga pod okriljem EU kao privremena mera dok ne bude dogovoreno trajno rešenje.

Dogovoreno je i da bude formirana radna grupa sastavljena od predstavnika EU, Beograda i Prištine i uz predsedavanje EU radi pronalaženja trajnog i održivog rešenja za pitanje registarskih tablica zasnovanog na praksi i standardima EU.

Prvi sastanak radne grupe biće održan 21.oktobra u Briselu a u roku od šest meseci od prvog sastanka radna grupa će predstaviti svoje predloge za trajno rešenju na sastanku dijaloga na visokom nivou.

Vučić: Postigli apsolutno najviše što smo mogli po pitanju tablica

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je sporazum o tablicama "apsolutno najviše što je moglo da bude postignuto" i da je reč o dobrom rezultatu za Srbiju, iako je definisao i pojedine negativne aspekte dogovorenog.

Na konferenciji za novinare u Nišu, Vučić je rekao da zadovoljan trudom koji je uložen i onim što je postignuto i ocenio da je Beograd reagovao odgovorno i pametno i da je pokazao da će uvek biti uz svoj narod.

"Vlasti u Beogradu su jasno stavili do znanja međunarodnim zvaničnicima i NATO da ćemo, ukoliko bude ugrožavanja bezbednosti a KFOR ne obavi svoj posao u skladu sa mandatom, mi i sami biti spremni i sposobni da sačuvamo naš narod", rekao je on.

Govoreći o eventualnim manama dogovorenog, Vučić je rekao da je jedna to što će do, verovatno težeg rešenja, ipak morati da se dođe u narednom periodu, kao i to što će u praksi tablice izdate od srpskih organa moći da se koriste isključivo na severu Kosova.

S druge strane, Vučić je rekao da je sporazum doneo bolju situaciju nego onaj pre 10 godina i da ostaje da se vidi kako će se pregovarati u narednom periodu.

Vučić je rekao da je dobro što je sačuvan mir i što je čak i EU u saopštenju jasno rekla da je protiv poslanika Srpske liste Ivana Todosijevića postupak vođen protivpravno.

"Sledeća tema u dijalogu biće Zajednica srpskih opština", rekao je Vučić i dodao da je jasno da će svaka slična akcija ROSU naići na reakciju Srba, dok povratak KFOR-a pokazuje da je moguće ostvariti dodatnu garanciju za srpsko stanovništvo.

On je dodao da je jasno da neće više biti skidanja probnih tablica ili naplate po pet evra za privremene tablice.

"Posebno nema skidanja srpskih KM tablica koje Beograd izdaje za to područje, niti proganjanja osoba koje imaju te tablice. Odbranili smo i pravo na slobodu kretanja i roba", rekao je on.

Vučić je dodao da, uprkos svemu, ne treba istupati slavodobitno jer će trajno rešenje za tablice tek biti postignuto kroz rad Radne grupe, ali da je jasno da Priština više ne može da deluje isključivo politikom svršenog čina.

Izvor: EURACTIV.rs, Beta

Foto: Beta