Srbija je po pitanju demokratije "na putu ka dnu" a ni članstvo u Evropskoj uniji nije garant za demokratsko društvo, ocenjeno je u Beogradu 5. oktobra na predstavljanju izveštaja "Stanje demokratije u Srbiji 2021".

Direktor Centra savremene politike i koautor izveštaja Nikola Burazer izjavio je da je ovo peti po redu izveštaj o stanju demokratije u Srbiji i da se stanje "iz godine u godinu pogoršava".

"Izveštaj iz 2020. godine je bio najnegativniji od svih koje smo objavljivali, počev od izbora do lošeg odnosa sa medijima. Ovogodišnji izveštaj pokazuje da je Srbija po pitanju demokratije u stagnaciji, u poslednjih godinu dana nije došlo ni do kakvog napretka", kazao je on na predstavljaju izveštaja u Aeroklubu.

Prema njegovim rečima, sloboda medija se nameće kao najvažnije tema, zbog čega Srbija i "pada" na listi demokratskih zemalja, čemu, kako je ocenio, doprinosi i Parlament koji je postao "poligon za napade na medije i civilno društvo".

Izvršni direktor Beogradske otvorene škole Miodrag Bjeletić kazao je da izveštaj ima istu funkciju kao i 5. oktobar 2000. godine, a to je da opomene gradjane Srbije da "nešto nije u redu".

Bjeletić je najavio da će sredinom novembra biti predstavljen dokumentarni film koji je radjen na osnovu ovog izveštaja.

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Dušan Spasojević upozorio je da su se gradjani Srbije "pomirili" sa stanjem demokratije u zemlji.

"Ušli smo u fazu stagnacije i više nije šokantno ako čujemo da u Srbiji vlada hibridni režim i drugo. Kao da smo se pomirili sa stanjem u državi", rekao je on.

On je rekao da su iz navedenih razloga prolećni izbori bitni, jer će pokazati "pravu sliku demokratije", ali i ocenio da je opozicija "izgubila snagu pod napadima režima".

Izveštaj Evropske komisije naveo je da su mediji u Srbiji pokazatelj da nema nikakvog napretka u Srbiji po pitanju demokratije, a profesorka Fakulteta političkih nauka Snježana Milivojević ocenila je da je to pokazatelj da je "potrošeno vreme i da smo društveno nesposobni".

"Posle 2000. godine imali smo veći iskorak, ali od 2012. godine je krenulo u suprotnom smeru", rekla je ona.

Milivojević je dodala da, kada je reč o slobodi medija u Srbiji, "država ulazi, ne na velika vrata, nego na sva vrata".

Prema njenim rečima, politička i biznis elita su se povezale i kontrolišu medije.

"Ovde su regulatori potpuno kontrolisani. Svi su paralisani i ne mogu da se suprotstave političkim interesima", smatra profesorka.

Programska direktorka Gradjanskih inicijativa Bojana Selaković rekla je da se Srbija već 21 godinu "vrti u začaranom krugu".

"Ranije je civilno društvo imalo veliku ulogu u dostizanju demokratije. Sada je civilno društvo heterogena skupina koja je i doprinela ovom stanju demokratije", istakla je ona.

"Stanje demokratije u Srbiji 2021" peti je po redu godišnji izveštaj iz senke koji Centar savremene politike/EWB  objavljuje na ovu temu, a pokriva period od oktobra 2020. do septembra 2021. godine u pet oblasti - izbori, rad parlamenta, upravljanje, civilno društvo i sloboda izražavanja.

Izvor: Beta

Foto: Beta