Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na Brdu kod Kranja izjavio da je poruka koja je poslata sa samita EU-Zapadni Balkan da postoji perspektiva proširenja. Istovremeno je ministarka za evrointegracije izjavila da očekuje otvaranje novih klastera u evrointegracijama Srbije do kraja slovenačkog predsedavanja.

"Ono što sam čuo i na EPP samitu i na današnjem velikom samitu je da postoji perspektiva proširenja i da nemaju sve zemlje članice isti apetit za proširenje, ali svi su pažljivo slušali glavne aktere Evrope i dobro razumeli da postoje strateški interesi EU na tom evropskom prostoru", rekao je Vučić medijima nakon samita EU-Zapadni Balkan.

Istakao je da je za Srbiju bilo važno da vidi koje zemlje žele brže proširenje, a koje su veći skeptici.

Emanuel Makron, predsednik Francuske koja od Slovenije nasleđuje predsedavanje EU, imao je na samitu po, Vučićevim rečima, pozitivan govor o budućnosti Zapadnog Balkana, međutim slovenački predlog o datumu proširenja nije prihvaćen zbog protivljenja tri države, a Vučić je kao razlog istakao izbore koji će biti održani u nekoliko zapadnih zemalja naredne godine, gde ta tema nije popularna kod glasača.

Niko, dodao je, nije eksplicitno postavio priznavanje Kosova kao uslov za učlanjenje Srbije, ali je istakao da je jasno da Srbija bez dogovora sa Prištinom ne može da bude član EU. Dijalog sa Prištinom će se, naveo je, nastaviti, ali "prva tema mora da bude Zajednica srpskih opština".

Na bilateralnom sastanku premijer Grčke Kirjakos Micotakis je potvrdio  Vučiću da će Grčka nastaviti da podržava teritorijalni integritet i evrointegracije Srbije.

Vučić je na sastanku sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, razgovarao, kako je naveo, o diplomama i priznanju zanimanja.

Posle samita Vučić je izjavio i da Srbija i dok je na evropskom putu mora da vodi računa o sebi i o svojim odnosima i sa Rusijom i sa Kinom, te da niko ne može da joj zameri što želi da "preživi".

"Želim da verujem da je budućnost Zapadnog Balkana zaista u Evropskoj uniji, ali niko nema pravo, i o tome sam ja govorio danas, da nama zamera to što želimo da živimo i preživimo", rekao je on.

Joksimović: Očekujem otvaranje novih klastera do kraja slovenačkog predsedavanjaMinistarka za evrointegracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je na Brdu kod Kranja da očekuje otvaranje novih klastera u okviru evrointegracija Srbije do kraja slovenačkog predsedavanja.

Odluku će, kako je navela, doneti države članice na osnovu izveštaja o napretku koji bi trebalo da "evidentira gde je Srbija u vladavini prava".

Istakla je da je "vrlo važno što Slovenija za vreme predsedavanja drži visoko na agendi temu proširenja Zapadnog Balkana", ali da "očigledno postoje velike razlike između država članica EU".

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/86603.flv

"Mnoge države su govorile da ne žele da proširenje bude tema (samita), već da bude partnerstvo Evropske unije i Zapadnog Balkana, u kojim oblastima može da se produbi i na koji način", rekla je ona.

Srbija je kako je navela spremna za otvaranje dva klastera.

"Očekujem da neki korak bude napravljen do kraja slovenačkog predsedavanja. Klaster 4 po novoj metodologiji se tiče zelene agende i održive povezanosti. Tu su četiri poglavlja koja se tiču transportne politike, zaštite životne sredine, energetike i transevropskih mreža. Mi smo sve pripremili, spremi smo i za klaster 3 - inkluzivni rast i konkurentnost", rekla je ona novinarima.

Slovenija EU predsedava do kraja godine, kada predsedavanje preuzima Francuska, a Joksimović je navela da ne očekuje da će u tom periodu proširenje biti fokus, ali da Srbija mora da nastavi da radi na reformama.

Joksimović je rekla i da će Vučić učesnicima samita na Brdu kod Kranja poslati "jasnu poruku" da Srbija želi u EU i da "radi mnogo" na reformama.

"Mora da bude jasno i nama i našim građanima da li politika proširenja opstaje, da li je kredibilna, da li je to predvidiv proces i šta su očekivanja", rekla je ona.

Izvor: Beta

Foto: Beta/STA/Nebojsa Tejic, Video: Beta