Američki diplomata Kristofer Hil nominovan je za novog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, objavljeno je na sajtu Bele kuće.

Novi američki ambasador je poznavalac regionalnih pitanja budući da je bio zamenik Ričarda Holbruka, glavnog američkog pregovarača tokom mirovnih pregovora u Dejtonu, kojima je okončan rat u Bosni i Hercegovini.

Odluku o nominaciji doneo je američki predsednik Džozef Bajden, a Hil će zameniti Entonija Godfrija koji je dve godine na dužnosti u Srbiji.

U saopštenju se navodi da je Kristofer R. Hil karijerni diplomata. Služio je kao ambasador u Iraku, Koreji, Poljskoj i Makedoniji, kao pomoćnik državnog sekretara za istočnu Aziji i Pacifik, i kao šef američke delegacije na šestočlanim razgovorima o Severnoj Koreji, navodi se u saopštenju.

Ranije u svojoj diplomatskoj karijeri on je bio član pregovaračkog tima čiji napori su doveli do Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni.

Kristofer Hil je 1998. i 1999. godine bio specijalni izaslanik za Kosovo, a bio je i specijalni pomoćnik američkog predsednika i viši direktor za pitanja Jugoistočne Evrope u Nacionalnom savetu za bezbednost, piše u zvaničnoj biografiji na sajtu u američkog Stejt departmenta.

Tokom 2021. godine  je pomoćni profesor na Univerzitetu Kolumbija na školi za Međunarodne i javne poslove. Prethodno je i deset godina bio dekan Škole za međunarodne studije Džozef Korbel na Univerzitetu u Denveru.

Hil je dobitnik brojnih nagrada uključujući nagradu Robert Frejžer za mirovne pregovore i nagradu državnog sekretara za istaknutu službu. Govori srpski, poljski, makedonski i francuski jezik.

Hil je proglašen i počasnim državljaninom Severne Makedonije za zasluge u jačanju makedonsko-američkih odnosa.

Kristofer Hil diplomirao je ekonomiju na Univerzitetu Boudin u Brunsviku, u državi Mejn, a završio je i Ratnu pomorsku akademiju u Njuportu.

Rođen je 1952. godine u Parizu, gde je njegov otac bio na službi kao diplomata.  

Odluka o nominaciji objavljena je nekoliko dana pošto je beogradski Blic objavio pozivajući se na diplomatske izvore da će iskusni američki diplomata i dobar poznavalac regiona Kristofer Hil biti imenovan za novog ambasadora SAD u Srbiji.

Iz američke ambasade tada je agenciji Beta rečenoa da svako eventualno saopštenje o imenovanju novog ambasadora treba da stigne iz Bele kuće. Kada Bela kuća proglasi novog ambasadora, postoji onom previđena procedura upućivanja formalne nominacije Senatu, koji zakazuje saslušanje i glasa o nominaciji.

Izvor: EURACTIV.rs, Beta

Foto: CUNY TV