Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je ovogodišnji Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pristupanja EU "daleko najbolji" u poslednjih nekoliko godina i da je preporuka za otvaranje dva klastera snažna politička poruka da je mnogo urađeno u oblasti vladavine prava.

"Postoje još neke stvari oko kojih razmišljamo drugačije i ne vidimo isto i mislim da smo imali konkretnije rezultate nego što su prikazani u izveštaju. U nekim apsektima smo očekivali još povoljniji izveštaj, ali svakako smo zadovoljni što je konstatovan napredak u skoro svim oblastima", izjavila je Brnabić nakon što joj je šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre predao Izveštaj.

Brnabić je istakla da je posebno važno što je konstatovan napredak u apsolutno svim političkim kriterijumima i u reformama u oblasti vladavine prava što je, kako je rekla, prvi put.

"Moramo još mnogo da uradimo i postignemo još značajniji napredak, ali prvi put je poslata jasna direktna poruka da je Srbija napravila značajan iskorak, pre svega u oblasti vladavine prava", rekla je premijerka.

Evropska komisija je u izveštaju konstatovala da su ispunjena merila za otvaranje klastera 3 i 4 koji se odnose na konkurentnost i zelenu agendu i preporučila njihovo otvaranje.

"Ovo je snažna politička poruka i državama članicama i našoj zemlji i građanima da smo napravili napredak, da je jasno da smo mnogo uradili u oblasti vladavine prava", rekla je Brnabić na zajedničkoj konfenreciji sa Žofreom i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Da li će klasteri biti otvorena sada zavisi od svih država članica, rekla je premijerka i dodala da će Srbija biti u stalnom direktnom kontaktu sa svim zemljama EU i da će im pružiti dodatne informacije kako bi od svih dobila zeleno svetlo da na narednoj međuvladinoj konferenciji bude otvoreno makar jedan klaster.

Brnabić je istakla i da je u izveštaju prvi put od 2016. konstatovan napredak u oblasti slobode izražavanja i da to predstavlja "veliki iskorak".

U ovogodišnjem izveštaju je ocenjeno da je u toj oblasti ostvaren "ograničen napredak", dok je prethodnim izveštajima ocenjivano da nema napretka.

"To je velika i važna stvar za sve nas", rekla je Brnabić i pozvala medijska udruženja koja su napustila radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara da se vrate kako bi nastavili zajedno da rade.

Brnabić je dodala da treba uraditi još mnogo toga, uključujući i to kako se političari generalno obraćaju medijima, a ne samo narodni poslanici.

"Zaboravljamo političare iz opozicije koji ne žele da odgovaraju medijima, da (Dragan) Djilas neće da pusti sve medije na konferencije i da otvoreno kaže da je neko novinar a neko nije", rekla je premijerka.

Brnabić je, između ostalog, istakla da je u Izveštaju konstatovano da je Vlada počela da sprovodi preporuke ODIHR-a, da je Skupština značajno smanjila primenu hitnih procedura i da je usvojila kodeks ponašanja i da pravosudni sistem već petu godinu zaredom rešava više predmeta nego što prima.

U oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala je ostvaren ograničen napredak, rekla je Brnabić i najavila da će Vlada u narednih 10 dana uputiti izveštaj organizaciji GRECO o svemu što je urađeno, dodajući da nema nijedna preporuka koja nije u potpunosti ili delimično ispunjena.

Premijerka je rekla da je "ostalo da se reši" pitanje v.d. stanja u javnoj upravi i da će se Vlada u budućnosti fokusirati na javnu upravu.

Premijerka je zahvalila Evropskoj komisiji što je prepoznala rezultate i rekla da će izveštaj biti "vetar u leđa" i ogromna motivacija Vladi da radi više i pokuša da bude još efikasnija.

Žofre: Manje zapaljivog jezika u Skupštini

Šef Delegacije EU u Srbiji izjavio je da Izveštaj beleži povećan broj reformi koje je srpska vlada postigla u prethodnom periodu.

Žofre je rekla da EU podržava otvaranje klastera 3 i 4, ali da je na zemljama članicama da donesu odluku o tome.

"Važno je da Srbija nastavi da sprovodi reforme u vladavini prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i slobodi izražavanja i medija", rekao je Žofre.

Ambasador EU je rekao da je neophodno da se dalje radi na primeni svih prethodnih dogovora u okviru dijaloga sa Kosovom kako bi se postigao sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum.

"To je krucijalno i urgentno kako bi obe strane napredovale na putu ka EU", kazao je Žofre.

Kada je u pitanju sloboda izražavanja, rekao je da je bilo napada na novinare i da još treba da se radi na njihovoj bezbednosti.

"Voleli bismo da u Skupštini vidimo manje zapaljivog jezika i napada na sve koji izražavaju drugačije političko mišljenje", kazao je Žofre.

Takođe je izjavio da treba da se primene preporuke definisane u međustranačkom dijalogu o izborima.

Pohvalio je osnivanje novog Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, ali je dodao da mnogo više može da se uradi u cilju kreiranja okruženja povoljnog za civilno društvo.

Žofre je rekao da još dosta toga treba uraditi u reformi javne uprave, da je potreban napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i konkretni rezultati u istragama, procesuiranjima i osuđujućim presudama.

"Komisija će nastaviti da pomno prati stanje u vladavini prava i dijalogu s Kosovom i to će utvrditi tempo daljeg napretka u procesu pristupanja", rekao je ambasador EU.

Minsitarka Joksimović je ocenila da je ovogodišnji izveštaj jedan od boljih u poslednjih nekoliko godina, da je objektivan i prepoznaje napore Srbije i da jasno govori u kom pravcu dalje da ide.

"Iz izveštaja se može steći dobar utisak o zemlji i vladi koja je u teškim okolnostima pokazala hrabrost i motivisanost da usred pregovora prihvati novu metodologiju i bude zemlja koja neće da se žali i koristi kao izgovor za manjak reformi nego zemlja koja je prihvatila da promeni pravila igre i pokaže spremnost, posvećenost i hrabrost", rekla je Joksimović.

Izveštaj na objektivan način govori o svemu onome što je dobro urađeno, kazala je Joksimović i dodala da je napredak evidentiran u svim oblastima.

Ministarka je istakla da je Izveštaj dobra osnova za sve države članice do kraja godine daju saglasnost za otvaranje dva klastera.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta