Zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Džoana izjavio je da je dugotrajno partnerstvo Srbije sa alijansom dobro za njene građane, za stabilnost u regionu i za širu transatlantsku bezbednost.

Premijerka Ana Brnabić i predsednik parlamenta Ivica Daćić ponovili su na skupu u organizacijii NATO i Srbije u Beogradu, da Srbija vodi politiku vojne neutralnosti, ali da želi saradnju sa alijansom i da je program Partnerstvo za mir optimalan okvir za to.

Na uvodnoj sesiji 101. Rouz-Rot seminara Parlamentarne skupštine NATO, čiji je domaćin srpski parlament, Džoana je 15. novembra putem video poruke rekao da Srbija daje vredan doprinos bezbednosti širom Evrope i sveta.

"Ove jeseni obeležavamo poseban jubilej, 15. godišnjicu učešća Srbije u Partnerstvu za mir. Znam da možemo da računamo na stalnu podršku Srbije, nadam se da ćemo imati konstruktivno partnerstvo i u narednih 15 godina. Možete da računate na nas", kazao je zamenik generalnog seketara NATO Jensa Stoltenberga.

Džoana je rekao da NATO poštuje odluku Srbije da bude vojno neutralna, i ukazao da je "u sve opasnijem svetu partnerstvo sa alijansom sve važnije, s obzirom da se menja globalna ravnoteža moći".

On je rekao da su Srbija i NATO poslednjih godina "produbili i ojačali partnerstvo" i dodao da alijansa podržava reforme srpskih bezbednosnih snaga i institucija.

"Zajedno radimo u raznim oblastima, od borbe protiv terorizma do energetske bezbednosti. NATO treba da nastavi da radi zajedno sa Srbijom na unapređenju planiranja u slučajevima vanrednih situacija i na borbi protiv radikalizacije", rekao je Džoana.

Džoana je kazao da je NATO decenijama posvećen miru i bezbednosti Zapadnog Balkana, uz ocenu da je danas "mnogo snažnije posvećen regionu nego ikada ranije". Naveo je da je to najočiglednije kroz angažman misije Kfor na Kosovu, koja, kako je naveo, garantuje bezbednost i slobodu kretanja.

"Nastavljamo da podržavamo napore na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, želimo da se izgradi trajan mir koji bi garantovao prosperitetniju budućnost za sve", rekao je zvaničnik alijanse.

"Suočavamo se sa brojnim izazovima, među kojima su sajber napadi, terorističke pretnje, klimatske promene. Nemamo luksuz da odlučimo na koji ćemo izazov da reagujemo, moramo na sve, zato su lideri NATO letos doneli hrabre odluke kako bismo se zajedno suočili sa teškim problemima", kazao je.

Dodao je da će NATO nastaviti da se bori protiv nestabilnosti i terorizma i da produbljuje odnose sa drugim zemljama koje dele zajedničku viziju i demokratske vrednosti sa članicama alijanse.

Predsednik Parlamentarne skupštine NATO Džerald Konoli rekao je da stabilnost Zapadnog Balkana ostaje "apsolutno ključna" za evroatlantsku bezbednost.

Konoli, koji se takođe obratio video porukom na seminaru "Evroatlantske integracije, partnerstvo za mir i dalji koraci u  suočavanju sa preostalim izazovima na Zapadnom Balkanu", kao posebne izazove je izdvojio situaciju u BiH i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

On je rekao da su članice Partnerstva za mir okupljene oko zajedničkih vrednosti, od kojih je ključna očuvanje mira.

Naveo je da je Skupština Srbije aktivni učesnik Rouz-Rot seminara, koji ove nedelje četvrti put organizuje u Beogradu, i dodao da zvaničnici Srbije "dobro razumeju" njihov značaj.

On je ukazao na izazove koje stvaraju protivnici vladavine prava i demokratskih institucija.

"Moramo biti posvećeni očuvanju demokratskih institucija. Moramo da zaštitimo naše demokratske institucije od onih koji žele da podriju veru u njih. Demokratija je jača kada učimo jedni od drugih", naveo je Konoli.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da Srbija ne teži članstvu u NATO, ali da nastoji da nastavi da održava dijalog i saradnju.

Ona je na otvaranju Rouz-Rot seminara u parlamentu rekla da je saradnja Srbije i NATO u proteklom periodu bila dobra, a da Srbija posebno ceni stav NATO o punom poštovanju njene vojne neutralnosti.

Brnabić je rekla da Srbija gradi poziciju odgovornog i pouzdanog partnera NATO. Prema njenim rečima, Srbija je u saradnji sa NATO uspešno realizovala više od 40 projekata.

Govoreći o regionalnoj saradnji, premijerka Srbije je navela da su mir i bezbednost u regionu osnovni uslov za napredak za svaku zemlju ali i za čitav regiona u celini.

"Bilo kakva nestanilnost u bilo kom delu, utiču nn čitav region", rekla je Brnabić i dodala da Srbija poštuje svoje susede i da dosledno poštuje nemešanje u unutrašnja pitanja susednih zemalja.

Ona je kazala da inicijativa Otvoreni Balkan predstavlja šansu za region u vidu jačanja infrastrukture, slobode kretanja ljudi, roba, kapitala i usluga, ali je dodala da ta inicijativa nije zamena za evrointegracije.

"Inicijativa svakako nije zamena za evrointegracije kojima Srbija teži, ali je pokušaj da u nekim oblastima postupamo samostalno", rekla je premijerka.

Govoreći o stanju na Kosovu, Brnabić je kazala da se tamošnji Srbi svakodnevno suočavaju sa bezbednosnim rizicima, a da je od početka godine zabeleženo 115 etnički motivisanih napada i devet upada specijalne policije na sever Kosova.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da je "principijelni stav Srbije da sprovodi politiku vojne neutralnosti koja je i zakonska obaveza i odraz raspoloženja ogromne većine naših građana", navodeći da je članstvo u Partenstvu za mir, kojem je pristupala pre 15 godna, "optimalan okriv sa saradnju" sa NATO.

"Smatramo da ovakva pozicija na najbolji način odražava naše gledanje na rešavanje međunarodnih bezbednosnih problema. Ali odražava i duboka osećanja našeg naroda u vezi sa bombardovanjem naše zemlje od strane NATO pre 22 godine", rekao je Dačić u Skupštini Srbije.

On je naglasio da Srbija poštuje što NATO "duboko uvažava ovakvo opredeljenja i ne vidi ga kao smetnju da vodimo intezivnu saradnju u obostranom interesu".

"Кao što ni Srbija nema u planu da pristupa članstvu u NATO savezu, tako ni NATO nema neki 'tajni plan da nas učlani'", kako mi je pre nekoliko godina rekao tadašnji visoki funkcioner NATO", naveo je Dačić.

Govoreći o bezbednosnim problemima i izazovima, on je naglasio da je "za Srbiju, Кosovo i Metohija pitanje broj jedan i predmet naše najveće pažnje".

"Iako ulažemo ogromne napore i veliko strpljenje da u okviru dijaloga pod okriljem Evropske unije dođemo do obostrano prihvatljivog rešenja koje će na dugi rok doneti mir i stabilnost na ovaj prostor, suočavamo se sa čestim bezbednosnim problemima na području Кosova i Metohije, gde su u prvom redu ugroženi naši sunarodnici. Generator ovih stalnih bezbednosnih pretnji je isključivo vlada u Prištini", rekao je Dačić.

On je rekao da je Srbija odlučna se kosovsko pitanje "reši isključivo političkim i diplomatskim sredstvima, jer dobro zna da je to jedini put ka kompromisu i dalje ka trajnom uređenju odnosa Srba i Albanaca".

"U tom smislu, očekujemo i od misije Кfor, koja je pod komandom NATO, da u punoj meri izvršava svoje zadatke i da pravovremeno osujeti svaki pokušaj nasilja i destabilizacije prilika na teritoriji na kojoj ima nadležnost, a naročito u sredinama u kojima žive Srbi", istakao je Dačić.

Ambasador Švajcarske u Srbiji i Crnoj Gori Urs Šmid rekao je da je njegova zemlja posvećena doprinosu mirnom, demokratskom i ekonomski održivom razvoju Zapadnog Balkana.

Šmid je kazao da Švajcarska podržava Rouz-Rot seminare kao sredstvo za izgradnju bezbednosti i poverenja putem dijaloga, navodeći da će se učesnici ovonedeljnog trodnevnog skupa u Beogradu baviti "pitanjima koja ostaju prioriteti za budućnost regiona".

Naveo je da je Švajcarska prisutna u regionu pre svega kroz pružanje logističkih usluga i ekspertskog znanja.

"Ove godine slavimo 30. godišnjicu saradnje Srbije i Švajcarske. Specifičan fokus naše saradnje je na demokratskom upravljanju, pogotovo kad je reč o ulozi parlamenta. Cilj nam je da poboljšamo efikasnost i transparentnost parlamentarnog rada", rekao je Šmid.

Izvor: Beta

Foto: NATO