Poslednji izveštaj Evropske komisije o Srbiji predstavlja eklatantan primer kako standardi vladavine prava mogu da budu kompromitovani pod komesarom koji zastupa ideologiju (mađarskog premijera) Viktora Orbana, istakla je 16. novembra evroposlanica Zelenih Viola fon Kramon-Taubadel.

U autorskom tekstu za EURACTIV, članica Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta i delegacije EU u Parlamentarnom odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija napisala je da Zeleni od kako je Evropska komisija pod vođstvom Ursule fon der Lajen stupila na dužnost, upozoravaju da je Oliver Varheji, komesar za proširenje i susedstvo, "pogrešan čovek na pogreršnom mestu".

"Neko koga je imenovala vlada koja krši vladavinu prava i demokratiju ne može da bude dobar primer za zemlje poput Crne Gore, Srbije ili Albanije koje se bore sa sopstvenom demokratskom tranzicijom", istakla je evroposlanica.

Fon Kramon je navela da su se prvi znaci politizacije, umesto nepristrasnosti, videli još na početku mandata Olivera Varheija ali da se "najgore" desilo kada je predstavljen paket proširenja za 2021. o napretku Zapadnog Balkana na putu ka EU.

"Komisija je zvanično otišla ispod svojih i evropskih standarda ublažavanjem izveštaja o Srbiji za 2021, posebno o standardima vladavine prava", napisala je Fon Kramon.

Ona se osvrnula na izmene Ustava koje, pored ostalog, sadrže izmene sastava Državnog veća tužilaca koje bira tužioce.

Kako je navela, Komisija je u izveštaju o pravosuđu Srbije iz 2014. ukazala da tužioci moraju da čine najmanje 50% Veća kako bi se izbegla politizacija imenovanja tužilaca.

"Međutim, sedam godina kasnije Komisija je pozdravila predlog ustavnih amandmana koji predviđaju da od 11 članova Državnog veća tužilaca samo pet budu tužioci", istakla je poslanica Evropskog parlamenta.

Dalje je navela da je samo dan pre predstavljanja Komisijinog izveštaja o napretku Venecijanska komisija objavila mišljenje u kome je kritikovala takvo rešenje i eksplicitno preporučila, pored ostalog, da šest od 11 članova Veća budu tužioci.

"To je eklatantan primer kako se Evropska komisija politizovala u interesu osovine Orban-Vučić i kako  standardi vladavine prava mogu biti kompromitovani pod nadzorom Komisije", istakla je Fon Kramon.

Dalje je napisala da, pod pretpostavkom da ocenama u vezi vladavine prava ne može da se veruje potpuno, to onda znači da je ceo paket proširenja nepouzdan.

"To je takođe primer zašto ukupna ocena Komisije, posebno o Srbiji i možda o nekim drugim zemljama, ne može da bude pouzdan izvor i zato preporuka za otvaranje novih klastera ne stoji", navela je evroposlanica.

Fon Kramon dalje piše da su srpska opozicija, nevladine organizacije i nezavisni mediji pod intenzivnim pritiskom režima.... i tvrde da bi politički stav o pozitivnim ocenama iz izveštaja "mogao da bude poslednji ekser u kovčegu evropskih integracija Srbije".

Prema njenim rečima, EU mora da povrati kredibilitet primenom strogih uslovljavanja i pravične procene a ne samo pretvarajući se da to radi. Takođe se mora temeljno ispitati nivo zarobljavanja institucija i vratiti integritet Komisiji.

"Kompromisa oko vladavine prava ne sme biti ni u Berlemonu, ni u Budimpešti i Beogradu. U pitanju je integritet Evropske komisije na Zapadnom Balkanu i u EU", zaključila je Viola fon Kramon.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/European Parliament/Eric VIDAL