Mural Ratka Mladića u centru Beograda pokazao je da je u Srbiji njegovo viđenje sveta ponovo u modi, a razotkrio je i koketiranje vlasti da takvim idejama i veze policije sa huliganima koji su stali u odbranu murala, piše dnevnik Frankfurter algemajne cajtung (Frankfurter Allgemeine Zeitung - FAZ).

U izveštaju i komentaru na celoj strani, Faz piše da su stanari u Njegoševoj ulici, nakon što je na njihovoj zgradi osvanuo veliki mural generala Ratka Mladića "u herojskoj pozi", odlučili da ga prekreče, ali su dve ekipe molera došle, pogledale grafit i odbile posao uz obrazloženje da je isuviše "škakljivo".

"Škakljivo? Šta ima škakljivog u tome da se prekreči slika pravosnažno osuđenog ratnog zločinca koju je neki anonimus isprskao na zid? Mladić više ne komanduje nikakvom vojskom, nijedan vojnik više ne sluša njegova naređenja, čuči u jednoj ćeliji u Holandiji, starac na kraju protraćenog života, koji više ni za koga nije opasan", piše FAZ.

Međutim, "tako bi se moglo misliti, ali nije tako", dodaje list.

"Svetonazor koji simbolizuje Mladić u Srbiji i dalje ima pristalica. Štaviše, taj svetonazor ponovo ulazi u modu. Mladićevi novi vojnici ne nose uniforme, barem ne vojničke, ali su ipak opasni", piše list.

Autor ocenjuje da je jedan od razloga za "naizgled iracionalni strah molerskih ekipa" i grb koji se pomalja iza Mladića, grb fudbalskog kluba Partizan, što je ujedno i "jasno upozorenje - ko se kači sa ovom slikom, živeće opasno, a možda uskoro uopšte neće biti živ".

FAZ piše da su stanari bezuspešno tražili od policije da obezbedi službenike koji će ih štititi dok budu sami uklanjali mural, ali da im je rečeno da to nije posao policije, nego privatna stvar.

Uz to, Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je jednoj inicijativi mladih da održi prigodno okupljanje kod murala na Međunarodni dan antifašizma, 9. novembar i uklone ga, podseća frankfurtski dnevnik.

To je, navodi FAZ, učinjeno uz zvanično obrazloženje da se ne može garantovati bezbednost učesnika, pošto se može očekivati da se pojave i pristalice Mladića.

"Neobično obrazloženje. Beograd je proteklih godina ugostio mnoge političare iz celog sveta i policija je uvek bila u stanju da garantuje red i mir u celom gradu. Bili su tu Angela Merkel, Emanuel Makron, Vladimir Putin kao i Džozef Bajden i kineski predsednik Si Đinping. Nije se dogodio ni najmanji incident", piše Faz.

"A sada je policija kapitulirala pred hordom huligana i srpskih šovinista", piše list, ocenjujući da to pokazuje da država paktira sa huliganima i fašizmom.

Opisujući događaje koji su usledili u Negoševoj ulici, privođenje aktivista koji su mural gađali jajima, list piše da je ta ulica na kraju "dospela u ruke onih koji pod zaštitom policije masovnog ubicu slave kao heroja".

"Na kraju su dobili i podršku vlade. Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izvređao je demonstrante kao antisrpske elemente kojima je samo do toga Srbiju prikažu u lošem svetlu, i to baš na dan antifašizma koji je za Srbiju toliko važan", piše FAZ.

"Demonstrativno, ministar je posetio lice mesta, portret Ratka Mladića. Kada je otišao, ispred murala je ostao buket cveća", zaključuje dnevnik.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta