Hiljade ljudi u Beogradu i više od 50 drugih gradova u Srbiji blokiralo je glavne puteve i mostove na dva sata protestujući zbog projekta kompanije Rio Tinto i zakona o eksproprijaciji i referendumu.

Protesti 4. decembra su organizovani na poziv inicijative "Kreni-promeni" i pokreta okupljenih oko Ekološkog ustanka.

U više gradova u Srbiji tokom protesta su se desili incidenti koje su izazivale grupe mladića za koje se veruje da su navijači.

Najviše povređenih bilo je na skupu u Novom Sadu, gde je izbila masovna tuča pošto je dvadesetak mladića izašlo iz kolone automobila i sukobilo se sa demonstrantima. U tuči je učestvovalo stotinjak ljudi, a mladići koji su izazvali tuču su pobegli sa lica mesta.

Nepoznati muškarci napali su novinara Novinske agencije FoNet dok je izveštavao o blokadama na Novom Beogradu.

Više desetina građana, predstavnika dijaspore Srbije, okupilo se pred sedištem Ujedinjenih nacija u Njujorku u znak podrške ekološkim protestima u Srbiji. Na jednom od njihovih transparenata pisalo je "Rio Tinto marš sa Drine - SNS marš sa vlasti".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će predložiti vladi da napravi Izmene i dopune zakona o eksproprijaciji.

Prema tom zakonu moguće je oduzeti privatnu imovinu ako vlada proceni da je to u javnom interesu i potrebno za važne projekte. Ekološki aktivisti tvrde da je zakon napravljen za potrebe rudarskih projekata koji štete životnoj sredini.

Sličan protest održan je pre nedelju dana, 27. novembra, ali je na njemu učestvovalo manje ljudi.

U međuvremenu je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero izjavila je da je projekat Jadar kompanije Rio Tinto veoma dobra prilika za socioekonomski razvoj Srbije, pod uslovom da poštuje najviše ekološke standarde.

Pisonero je u intervjuu za televiziju N1 3. decembra rekla da će EU nastaviti da pažljivo prati projekat kompanije Rio Tinto, koja planira da otvori rudnik u blizini Loznice radi eksploatacije minerala jadarit, sa visokim koncentracijama litijuma i bora.

Brojne nevladine organizacije i građani Srbije protive se projektu kompanije Rio Tinto, uvereni da će uništiti životnu sredinu.

Izvor: Beta

Foto: Beta