Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO Havijer Kolomina Piriz izjavio je da je Srbija cenjen i dugoročni partner alijanse i ocenio da treba više učiniti kako bi srpski građani bili bolje upoznati sa saradnjom dve strane.

U intervjuu agenciji Beta uoči posete Beogradu, Kolomina Piriz je rekao da NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije i da od Beograda isključivo zavisi kakve će odnose imati sa alijansom.

"Srbija i NATO su partneri već 15 godina. Tokom tog vremena, naše partnerstvo se značajno razvilo. S druge strane, građani Srbije nisu uvek svesni nivoa saradnje njihove zemlje i NATO, kao ni koliko toga radimo zajedno. Javna diplomatija je stoga još jedno polje gde imamo posla, za dobrobit Srbije i NATO", kazao je Kolomina Piriz, koji je 7. decembra doputovao u dvodnevnu posetu Beogradu.

Kolomina Piriz, koji je od septembra ove godine zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku i njegov specijalni predstavnik za Kavkaz i centralnu Aziju, naveo je da je partnerstvo Srbije i NATO-a "jako i stabilno" i da dve strane sarađuju na više nivoa, u političkom, vojnom i naučnom domenu.

"Srbija je cenjen i dugoročni partner našeg saveza, još od 2006. godine, kada se učlanila u program NATO Partnerstvo za mir. Uopšteno gledano, sadašnja saradnja je intenzivna i obostrano korisna, uspostavljena na način da se najbolje ispune potrebe Srbije, pri čemu Srbija sama određuje dinamiku i opseg aktivnosti", dodao je španski diplomata.

Kad je reč o politici vojne neutralnosti Srbije, Kolomina Piriz je rekao da je "moguće istovremeno biti neutralan i partner NATO".

On je rekao da je saradnja sa alijansom "od direktne koristi za građane Srbije, za mirnu i stabilnu budućnost te zemlje, kao i za širi region Zapadnog Balkana" i da tu poruku "treba redovno i jasno saopštavati javnosti".

"Naše partnerstvo je dobro za Srbiju, za Zapadni Balkan i za NATO. Naše politike u regionu, među kojima je i naša politika otvorenih vrata, imaju za cilj jačanje stabilnosti i izgradnju veće saradnje. Šta god Srbija odluči, NATO će poštovati", rekao je Kolomina Piriz.

Zvaničnik alijanse je rekao da Srbija ima "vidan uticaj na stabilnost Zapadnog Balkana, koji je od strateškog značaja za NATO" i da alijansa od nje očekuje konstruktivnost u cilju prevazilaženja postojećih tenzija u regionu.

"Nema sumnje da je ovaj region mnogo napredovao od sukoba koji su ga mučili 1990-ih. Istovremeno vidimo povećanje tenzija, upotrebu sve agresivnije retorike sa ciljem povećanja podela, kao i nepostojanje stvarnog napretka u reformama. Videli smo i strane faktore koji rade na podrivanju napretka", dodao je španski diplomata.

On je rekao da će NATO, "imajući sve to u vidu, nastaviti da igra svoju ulogu u promovisanju stabilnosti, bezbednosti i saradnje, zajedno sa partnerima u regionu".

"Nastavićemo da podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, pre svega kroz aktivnosti izgradnje kapaciteta, kako bismo promovisali efikasno funkcionisanje multietničkih državnih institucija, među kojima su i Oružane snage Bosne i Hercegovine. To je izuzetno važno za bezbednost ove države i regionalnu stabilnost", rekao je Kolomina Piriz.

Kolomina Piriz je rekao da su mir i stabilnost na Kosovu prioritet alijanse duže od dve decenije i da ostaje nepromenjen mandat UN za mirovnu misiju Kfor, predvođenu NATO, koji se zasniva na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Naša misija Kfor se od početka zasniva na uslovima, a ne na unapred definisanim rokovima, što znači da će se sve promene u pogledu prirode ili brojnog stanja misije zasnivati na proceni uslova na terenu i na odlukama Severnoatlantskog saveta", kazao je.

Na pitanje da prokomentariše činjenicu da Beograd najviše kupuje oružje od Rusije i Kine, Kolomina Piriz je kazao da je Srbija suverena zemlja i da NATO "u potpunosti poštuje bezbednosne i spoljnopolitičke aranžmane koje odabere". Dodao je da su vojne nabavke "pitanje nacionalne odluke".

"Tačno je da bismo pozdravili kada bi zvaničnici i mediji u Srbiji više saopštavali javnosti u Srbiji koliko toga ova zemlja radi sa Zapadom i koliko joj Zapad doprinosi u pogledu opreme i podrške. Ta poruka se nekad građanima Srbije ne saopštava onoliko jasno koliko bismo voleli", kazao je.

Dodao je da NATO ulaže u Srbiju kroz brojne projekte zasnovane na sporazumu o logističkoj podršci između Srbije i NATO agencije za podršku i nabavke (NSPA). Taj sporazum propisuje načine na koje Srbija može da sprovodi praktične projekte u oblastima demilitarizacije, transformacije odbrane ili izgradnje kapaciteta, tako što omogućava pojedinačnim članicama i partnerima NATO da Srbiji obezbeđuju sredstva kroz Poverilačke fondove, naveo je.

Kolomina Piriz navodi da je saradnja "trajni proces" i da na najvišem političkom nivou, između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, postoji "dobro uspostavljena komunikacija".

Srpskim zvaničnicima sa kojima će razgovarati u Beogradu, Kolomina Piriz će prema sopstvenim rečima, poručiti da je Srbija cenjen i poštovan partner NATO i ključna zemlja za stabilnost Zapadnog Balkana, da je alijansa spremna da nastavi blisku saradnju na pitanjima od obostranog značaja, za dobrobit regionalne stabilnosti i evroatlantsku bezbednost.

Kao najočiglednije koristi od članstva u NATO, Kolomina Piriz izdvaja raspodelu troškova i zajedničku odgovornost za bezbednost.

"Odlični primeri raspodele troškova su aktivnosti NATO vazdušnog patroliranja. NATO vrlo ozbiljno shvata svoju odgovornost da očuva integritet, bezbednost i sigurnost svog vazdušnog prostora. Za države članice koje nemaju neophodne vazdušne sposobnosti postoje sporazumi kojima je obezbeđen jedinstven standard bezbednosti u čitavom vazdušnom prostoru NATO u Evropi", rekao je španski diplomata.

Kao primer je naveo da članice NATO Albanija, Slovenija, Severna Makedonija i Crna Gora nemaju neophodna vazduhoplovna sredstva kojima bi doprineli NATO vazdušnom patroliranju iznad sopstvenih teritorija, i da samim tim njihov vazdušni prostor obezbeđuju letelice drugih zemalja.

Kolomina Piriz je ukazao na nekoliko primera saradnje Srbije i NATO, navodeći da taj savez pruža mogućnosti za usavršavanje i obuku oficirima Vojske Srbije koji pohađaju obuke u zemljama članicama alijanse.

"Razmenjujemo osoblje, izvršavamo zajedničke vežbe, delimo najbolje prakse. Pored toga, NATO pomaže Srbiji da razvija kapacitete za uspešno učešće u multinacionalnim operacijama pod vođstvom UN i EU, u kojima Srbija pruža veoma značajan doprinos. Takođe, Srbija pomaže NATO. Na primer, vojnomedicinski timovi iz Srbije su poznati po svom znanju i stručnosti. Zato su pomogli NATO-u na obuci medicinskih timova Oružanih snaga Iraka", rekao je Kolomina Piriz.

Ocenio je da su Srbija i NATO u prethodnih 15 godina "postigli značajne rezultate", blisko sarađujući na brojnim projektima. Jedan "odličan primer" je u domenu civilnih vanrednih situacija uzrokovanih prirodnim nepogodama, poput poplava i šumskih požara, naveo je.

"Vežba NATO za civilnu spremnost 'Srbija 2018', koju su zajedno organizovali i u Mladenovcu održali Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Evroatlantski centar za koordinaciju odgovora na vanredne situacije NATO (EADRCC), bila je od posebne važnosti. Bilo je oko 2.000 učesnika iz 40 zemalja, među kojima su članice i partneri NATO. Ovo je bila najveća vežba koju je organizovao EADRCC i prva kojoj je domaćin bila Srbija. Ove godine Srbija je učestvovala u sličnoj vežbi NATO u Severnoj Makedoniji", kazao je.

On je rekao da "ljudi nisu dovoljno svesni značaja naučne saradnje", navodeći da NATO ima "dugoročnu i raznovrsnu saradnju" sa Srbijom u tom domenu kroz program Nauka za mir i bezbednost.

"Od 2006. godine, Srbija je doprinela u preko 30 aktivnosti u okviru ovog programa. Među njima su projekti u poljima energetske i ekološke bezbednosti, odbrane od hemijskog/biološkog/radiološkog/nuklearnog oružja, borbe protiv terorizma, sajber odbrane i bezbednosti ljudi", naveo je.

Povodom povećanog širenja dezinformacija u vreme pandemije korona virusa, Kolomina Piriz je rekao da je NATO posvećen transparentnoj i iskrenoj komunikaciji i borbi protiv tog fenomena.

"Dezinformacije nisu nova stvar. Međutim, u našim društvima nikad ranije nije bilo toliko lako da se dezinformacije šire, da se izokreću činjenice i utiče na percepciju. Živimo u svetu u kojem ima sve više kampanja dezinformacija koje sprovode državni i nedržavni akteri", kazao je.

Što se tiče saradnje sa Srbijom u tom kontekstu, NATO je spreman da radi na pronalaženju novih načina komunikacije sa javnošću u Srbiji, koju visoko ceni, naveo je Kolomina Piriz.

Izvor: Beta

Foto: NATO