Visoki predstavnik EU Žozep Borel rekao je 7. decembra u Briselu kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da se ne slaže s njegovom tvrdnjom da je odluka Ustavnog suda Kosova o Zajednici srpskih opština (ZSO) prepreka da se sprovede taj dogovor postignut Briselskim sporazumom i pozvao ga da "prizna važnost Dijaloga za prevazilaženje otvorenih pitanja".

Dogovor o ZSO su, stavio je do znanja Borel, "postigli predstavnici vlada dve strane, delujući u dobroj veri i u skladu sa međunarodnim pravilima". "I zato mi je žao, premijeru, mi moramo i dalje zahtevati da se taj sporazum sprovede, znam da ima i drugih nesprovedenih dogovora, ali ovaj je veoma važan", naglasio je.

Borel je to izjavio na konferenciji za štampu pošto su delegacije EU i Prištine razmotrile šta je postignuto u sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-Kosovo i naglasio da zasad nema osnova za sazivanje runde Dijaloga na najvišoj ravni.

Kurti je rekao da je on "demokrata" i da zato želi da Srbi na Kosovu, a ne Beograd i političari, po njegovim rečima, odlučuju o tome šta će biti za njih najbolje kad je u pitanju uspostavljanje Zajednice srpskih opština, uz tvrdnju da je taj dogovor blokiran odlukom Ustavnog suda Kosova, kao i da, kako je on to objasnio, Srbi na Kosovu se tome nisu usprotivili.

Borel je uzvratio na ovakvu izjavu Kurtija najpre tako što je naglasio: "I ja sam demokrata", predočivši da je cilj Dijaloga da se postigne sveukupan, zakonski sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. "A to znači da su dve strane te koje o tome moraju da odluče, a ne ja", dodao je.

Borel je naveo da je on "posrednik koji pomaže ljudima da se dogovore o normalizaciji odnosa, jer bez toga neće biti moguće ni Kosovu ni Srbiji da utru put ka Evropskoj uniji".

"A o čemu se tu radi, šta je suština, dve strane su te koje treba da odluče, ja ne mogu reći kakav će biti konačan ishod, jer bih u tom slučaju ja bio deo cele igre, a ja to nisam, već samo pokušavam da vas podstaknem da razgovarate i nastojite da nađete rešenje", zaključio je Borel.

Borel je objasnio da je ranije govorio da je postizanje rešenja u Dijalogu "pre pitanje meseci, nego godina zato što se mora postaviti pitanje koliko proteklih godina to traje, a to je previše".

"Otud je stvar dobre volje da se problem reši sutra a ne tri godine odsad i ja uopšte ne verujem da ljudi na Kosovu i celog Zapadnog Balkana na to mogu čekati godinama jer će to biti prepreka za budućnosti tamošnjih zemalja koje žele u Evropu", rekao je.

Visoki predstavnik EU je takođe objasnio da vlasti u Prištini moraju da ulože još dosta napora kad su u pitanju jačanje vladavine prava i suzbijanje korupcije na Kosovu.

Izvor: Beta

Foto:Beta