Klaster četiri u pregovorima EU sa Srbijom biće otvoren 14. decembra pošto je 8. decembra na redovnom sastanku stalnih predstavnika država članica EU u Briselu (COREPER) potvrđena ta odluka, saopštila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Klaster četiri - Zelena agenda i održiva povezanost koji će formalno biti otvoren na Međuvladinoj konferenciji u Briselu obuhvata četiri poglavlja - 14 Transportna politika, 15 Energetika, 21 Trans-evropske mreže i 27 Životna sredina i klimatske promene.

Prema rečima ministarke Joksimović EU je odlukom o otvaranju klastera uvažila "sav rad i trud Srbije u oblasti vladavine prava, pravosuđa, borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala", a "posebno je prepoznata rešenost Republike Srbije da unapredi pravosuđe, kroz izmenu ustavnih amandmana koji uređuju ovu oblast".

"Sproveden je ozbiljan, inkluzivan i transparentan postupak za promenu Ustava, a cilj tih reformi jeste upravo da se spreči politički uticaj na pravosuđe, da se ojača efikasnost i nezavisnost sudova i sudske vlasti čime se svim građanima Srbije omogućava pravičan pristup pravdi i pravosudnom sistemu, navela je Joksimović.

Joksimović je ocenila da je EU tom odlukom potvrdila sve što je urađeno "u pogledu ispunjavanja kriterijuma i merila u oblasti Zelene agende, na prvom mestu  životne sredine, energetike i održive povezanosti".

Otvaranjem Klastera četiri intenziviraće se saradnja s EU u pogledu jačanja kapaciteta za investicije u navedenim oblastima i daljeg zajedničkog rada u svim segmentima sektorskih politika EU u okviru Klastera četiri, rekla je.

Joksimović je ocenila da je "ispunjavanjem svih kriterijuma za otvaranje četiri pregovaračka poglavlja u okviru Klastera četiri 4 Srbija pokazala nesumnjiv kapacitet i političku rešenost da uđe na vreme u maticu promena mirne transformacije ka ciljevima Zelenog dogovora i Zelene agende za Zapadni Balkan, i da zajedno sa EU radi na projektima održivog razvoja, zaštite životne sredine, energetske tranzicije i održive povezanosti".

Ministarka je ranije rekla da je Srbija spremna i za otvaranje klastera tri - Konkurentnost i inkluzivni rast, koji obuhvata osam poglavlja, od kojih je pet već otvoreno. Taj klaster se tiče informacionog društva, medija, poreskog sistema, ekonomske i monetarne politike, socijalne politike i zapošljavanja, industrijske i preduzetničke politike, nauke i istraživanja, obrazovanja i kulture i carinske unije.

Izvor: Beta

Foto: Beta