U Briselu će 14. decembra biti održana Međuvladina konferencija na ministarskom nivou na kojoj će biti otvoren klaster četiri u pristupnim pregovorima Srbije sa Evropskom unijom.

Klaster četiri - Zelena agenda i održiva povezanostu obuhvata četiri poglavlja - 14 Transportna politika, 15 Energetika, 21 Trans-evropske mreže i 27 Životna sredina i klimatske promene.

Međuvladinom konferencijom predsedavaće državni sekretar predsedavajuće EU, Slovenije, Gašper Dovžan, a učestvovaće i visoki zvaničnici zemalja članica i institucija Unije i Srbije, saopštilo je slovenačko predsedavanje EU.

Na 13. Međuvladinoj konferenciji će, kako se navodi u saopštenju, biti razmenjena mišljenja i informacije o statusu pregovaračkog procesa i date političke smernice za nastavak pregovora.  

Dodaje se da Slovenija, u svojstvu predsedavanja Savetom EU, ulaže najveće napore da da novi podsticaj procesu proširenja Unije.

U radu Međuvladine konferencije učestvovaće premijerka Srbije Ana Brnabić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, saopštila je Vlada Srbije. U okviru njihove posete Briselu predviđen je sastanak sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejiem.

Odluka o otvaranju klastera 4 u pregovorima sa Srbijom potvrđena je 8. decembra na redovnom sastanku stalnih predstavnika država članica EU u Briselu (COREPER).

Srpska ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović tada je rekla da će otvaranjem tog klastera Srbija biti dodatno u prilici da kandiduje sve projekte iz oblasti zaštite životne sredine, obnove biodiverziteta, poboljšanja vazduha, vode i tla, cirkularne ekonomije.

"To nije mala stvar, to je čitav klaster i to sa četiri potpuno nova poglavlja. To su poglavlja koja nisu otvarana po staroj metodologiji, već potpuno nova pripremljena poglavlja kojima ulazimo u jedno dublje povezivanje sa svim standardima EU u pogledu zelene agende", rekla je Joksimović.

Izvor: Beta

Foto: EU