Srbija je 14. decembra otvorila klaster četiri u pregovorima o pristupanju EU. Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je da vladavina prava i normalizacija odnosa sa Kosovom ostaju ključni za pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Na međuvladinoj konferenciji EU-Srbija u Briselu otvoren je klaster četiri - Zelena agenda i održiva povezanost, koji obuhvata četiri poglavlja - 14 Transportna politika, 15 Energetika, 21 Trans-evropske mreže i 27 Životna sredina i klimatske promene.

Međuvladinom konferencijom predsedavao je državni sekretar predsedavajuće Evropskoj uniji Slovenije Gašper Dovžan, a u ime Srbije učestvovale su premijerka Ana Brnabić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Evropski komesar za proširenje je istakao da je važno da Srbija nastavi da ostvaruje dobre rezultate na terenu u oblasti vladavine prava i u dijalogu sa Prištinom.

Na konferenciji za novinare posle međuvladine konferencije Varheji je rekao da će Evropska komisija nastaviti da radi sve što može kako bi ubrzala proces pristupanja Srbije i celog regiona.

Otvaranje klastera četiri, istakao je Varheji, predstavlja priznanje za napredak Srbije u reformama ustava i pravosudnog sistema, kao i snažan politički znak da EU želi Srbiju u svojim redovima.

Varheji je predočio da je izazov za Srbiju, ali i EU da se ostvare ciljevi "zelenog preobražaja" ekonomije, transporta, očuvanja prirodne sredine i objasnio da će u tom cilju biti obezbeđena i znatna sredstva kroz ekonomsko-investicioni plan Unije za Zapadni Balkan.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je današnji dan za Srbiju prekretnica u procesu evropskih integracija i dodala da je otvaranje klastera četiri "veliki i važan korak i veliku uspeh" na čemu je "čestitala građanima, vladi i predsedniku Srbije".

Brnabić i predočila da će za privredni, energetski i cilj zaštite prirodne sredine biti potrebno oko deset milijardi evra da bi se Srbija usaglasila s preobražajem u EU u idućim decenijama. Ona je to izjavila na pitanje agencije Beta koliko je finansijskih sredstava nužno za "zeleni preobražaj" privrede i očuvanje okoline.

Srpska premijerka je naglasila da srpske vlasti zahvaljujući konsolidaciji srpske privrede imaju sredstva da nastave reforme naročito na poljima vladavine prava, kao i očuvanja prirodne sredine i energetske tranzicije.

Podsetila je da nova metodologija proširenja EU znači političko upravljanje procesom evropskih integracija i dodala da je to, "posebno u oblasti vladavine prava, očigledno dalo rezultat".

Brnabić je izrazila očekivanje da će Srbija naredne godine otvoriti klaster tri i pripremiti se za otvaranje klastera pet i dodala da će dalji fokus biti na reformama u oblasti vladavine prava i zaštite životne sredine, kao i da prioriteti za Srbiju ostaju dijalog sa Prištinom, regionalna stabilnost, ekonomija i postepeno usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel čestitao je premijerki Srbije na "važnom koraku" na putu Srbije ka EU.

"Sada je važno da napredujemo u daljem radu, uključujući vladavinu prava, usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i dijalog Beograda i Prištine", napisao je Borel na Tviteru.

Dovžan je rekao da je napredovanje u procesu proširenja bio jedan od glavnih prioriteta slovenačkog predsedavanja EU i izrazio zadovoljstvo što je revidiarna metodologija proširenja i praktično primenjena otvaranjem prvog klastera.

"To unosi više dinamike u pristupne pregovore uz istovremeno otvaranje četiri pregovaračka poglavlja", rekao je Dovžan na konferenciji.

Odluka o otvaranju klastera četiri u pregovorima sa Srbijom potvrđena je 8. decembra na redovnom sastanku stalnih predstavnika država članica EU u Briselu (COREPER).

Srbija je u dosadašnjim pregovorima sa Evropskom unijom otvorila 22 od ukupno 35 poglavlja, od kojih su dva poglavlja privremeno zatvorena.

Izvor: Beta, EURACTIV.rs

Foto: European Union