Nova češka vlada pet stranaka u dve koalicije desnice i centra, na čelu sa premijerom Petrom Fijalom, zatražila je 12. januara poverenje Poslaničkog doma parlamenta.

Glavni cilj programa nove vlade je da uprkos nasleđenim izazovima, kako što su kovid-19, inflacija i rast cena energija, državu pretvori u modernu, razvijenu, koja ne živi na dug i kojom ne vladaju populisti, a Zapadni Balkan i proširenje EU na taj region ostaju prioritet što je bio i za prethodne češke vlade.

"Mi mislimo ozbiljno kada kažemo da smo vlada za budućnost. Želimo bolju budućnost za našu decu i unuke. Pre svega ne želimo državu koja živi na dug zato što svaki dug mora da se plati", kazao je danas premijer Fijala poslanicima u ekspozeu.

Lider koalicije konzervativaca, demohrišćana i liberala Zajedno, koja je pobedila na parlamentarnim izborima 8. i 9. oktobra, predsednik Građanske demokratske stranke, Petr Fijala obećao je da će država štedeti pre svega na sebi a ne na građanima. Istakao je i da će restriktivne mere štednje biti socijalno osetljive i da neće pogoditi glavne prioritete u prosveti, zdravstvu i socijalnoj pomoći.

"Mi nismo populisti i ne želimo da obećavamo više nego što smo uvereni da možemo da ispunimo", kazao je novi češki premijer.

Koalicija Zajedno i njen partner u vladi, koalicija Piratske stranke sa nezavisnim gradonačelnicima STAN u privredi će nastojati da Češka bude sve manje montažni zavod razvijenog Zapada, fokusiraće se na pomoć malim i srednjim preduzećima. Isto tako namera je da manjim poljoprivrednim gazdinstvima poveća pomoć, dok su do sada dotacije išle više velikim gazdinstvima poput firmi donedavnog premijera Andreja Babiša tajkuna agro i hemijske industrije, vlasnika koncerna Agrofert.

"Želimo da rešavamo i energetiku. Budućnost vidimo u kombinaciji nuklearne energije i decentralizovanih obnovljivih izvora", kazao je premijer koji je ranije izjavio da računa da će za podršku nuklearnoj energiji uz Francusku naći i druge saveznike u Evropskoj uniji.

U spoljnoj politici dolazak nove vlade znači još jači zaokret od Istoka, gde za saradnju sa Rusijom i Kinom inače vrlo aktivno lobira predsednik Češke Miloš Zeman, takođe i izvesno zahlađenje u Višegradskoj grupi i okretanje, kao i u slučaju Slovačke, Evropskoj uniji, bez dosadašnje podrške problematičnim članovima Višegradske četvorke Poljskoj i Mađarskoj koju je pružala prethodna vlada premijera Babiša.

"U našem je interesu nebirokratska, pravedna EU sa naglaskom na poštovanje građanskih sloboda", kazao je Fijala.

Zapadni Balkan i proširenje EU na taj region ostaje prioritet i u programu Fijaline vlade, kao uostalom za sve češke vlade do sada.

Fijalina vlada preuzela je od prethodne cilj da se napravi pomak u evrointegraciji regiona, uz pokušaj da Srbija dobije datum ulaska u EU kao svoj prioritet u predsedavanju Češke EU u drugoj polovini ove godine.

Bivši premijer Andrej Babiš oštro je danas kritikovao novu vladu i njen program  rekavši da obećava to što ne može da ispuni, ogradio se da nova vlada laže u kakvom stanju joj prethodna ostavlja zemlju a Fijalinu novogodišnju poruku Česima da ih zbog pandemije, rasta cena energija i inflacije čeka najteža godina do sada označio je za puki alibi za to da kasnije vlada prevari svoje birače i zaboravi na obećanja.

Iako je Babiš kazao da njegova stranka ANO sa najvećim poslaničkim klubom u donjem domu parlamenta neće dati poverenje vladi, očekuje se da će bez problema, mada posle duge, mnogočasovne burne rasprave vlada Petra Fijale dobiti poverenje, pošto ima komotnu većinu 108 poslanika od 200 koliko ih ima u donjem domu.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP