Većina građana Srbije je na referendumu podržala izmene Ustava Srbije u delu koji se odnosi na pravosuđe, saopštila je 17. januara Republička izborna komisija.

Podršku izmenama Ustava dalo je 59,71% izašlih na referendum 16. januara, a protiv je bilo 39,26%, sa obrađenih 98,79% biračkih mesta, saopštila je Republička izborna komisija (RIK).

Izašlo je 30,65% od upisanih u birački spisak. Pravo glasa na referendumu imala su 6.510.233 građana.

Predstavnici RIK su rekli da ne treba očekivati bitne promene rezultata. Kako je saopšteno, nije bilo prigovora, odziv je zadovoljavajući i ne može se porediti sa izborima jer su to "sasvim drugačije stvari".

Građani su se izjašnjavali o referendumskom pitanju: "Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?".

Izmene Ustava Srbije se odnose u prvom redu na izbor sudija i tužilaca, nezavisnost sudija i stalnost sudijske funkcije. Promenjeno će biti 29 članova Ustava i izmene su formulisane u isto toliko amandmana.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da će ustavne promene stupiti na snagu dan posle objavljivanja zvaničnih rezultata glasanja.

On je kazao da će Zakon o sudijama, Zakon o uređenju sudova, Zakon o javnom tužilaštvu, Zakon o Visokom savetu sudstva i Zakon o Državnom veću tužilaca morati da budu usklađeni sa Ustavom u roku od godinu dana.

Odredbe drugih zakona, dodao je, treba da se usklade u roku od dve godine.

"Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca treba da se usklade sa novim Ustavom i konstituišu u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu propisa kojima se usklađuje rad sa ovim novim amandmanima", naveo je Dačić.

Kao obrazloženje za izmene, vlasti su navele "obezbeđivanje veće nazavisnosti, efikasnosti te odgovornosti sudstva, veće samostalnosti i odgovornosti javnog tužilaštva, bolju zaštitu prava građana i jačanje vladavine prava".

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da je izglasanim ustavnim promenama napravljen veliki korak u jačanju vladavine prava i daljoj demokratizaciji društva.

Brnabić je na svom nalogu na Instagramu čestitala građanima što su većinom glasali za ustavne promene i dodala da će Srbija po prvi put u novijoj istoriji dobiti nezavisno pravosuđe i samostalno tužilaštvo.

Evropska unija pozdravlja kao važan korak rezultat referenduma na kojem su građani Srbije podržali ustavne promene ka nezavisnijem pravosuđu, izjavila je u Briselu portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.  Pisonero je navela da je uspeh referenduma "važan korak" i za sprovođenje reformi na putu ka EU kao njenom opredeljenju.

Ukazala je da je nezavisnost pravosuđa od ključnog značaja za put Srbije ka članstvu u EU i da srpske vlasti sada treba da dopune mnoge zakone.

Evropski zvaničnici Vladimir Bilčik i Oliver Varheji pozdravili su referendumsku odluku glasača u Srbiji o ustavnim promenam, kojima se, kako su istakli, jača nezavisnost sudstva, ukazujući da je to još jedan korak napred na njenom putu ka EU.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji napisao je na Tviteru da su glasači u Srbiji na referendumu podržali promenu Ustava da ojačaju nezavisnost sudstva.

"Pozdravljam ovaj važan korak i posvećenost putu ka EU. Mi ćemo nastaviti da radimo sa srpskim vlastima na ambicioznoj reformskoj agendi i napredovanju na putu EU integracija", napisao je Varheji.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ukazao je na svom Tviter nalogu da su "glasači u Srbiji odlučili da promene Ustav da bi popravili rad i nezavisnost svog pravosudnog sistema".

"Suština i rezultat referenduma 16. januara bili su o važnim reformama u vladavini prava. Ovim se Srbija kreće još jedan korak napred na svom putu ka EU", napisao je Bilčik.

Društvo sudija Srbije saopštilo je da su građani odlukom da podrže ustavne promene, "omogućili izgradnju boljeg institucionalnog okvira za sudstvo i tužilaštvo".

"Referendumska kampanja je prvi put pokrenula u društvu svestranu debatu o pravosuđu, pokazala svu složenost i delikatnost tog sistema i mnogobrojnost pitanja o kojima se mora voditi računa prilikom njegovog uređenja i time doprinela razvoju ukupnih demokratskih odnosa", saopštilo je ovo strukovno udruženje čiji je predstavnik bio član radne grupe za izradu amandmana na Ustav Srbije.

Kako je navedeno, "ovaj važan prvi korak je podstrek da se dobra iskustva saradnje sa strukom nastave i u procesu izrade pravosudnih zakona, koji bi trebalo da dalje razviju mehanizme za sprečavanje politizacije pravosuđa i za jačanje nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva".

"Veoma je važno da mediji nastave da prate rad pravosuđa na način koji građanima objašnjava kako ono funkcioniše i šta su ciljevi promena, zadržavajući debate stručnjaka kao osnovni oblik tog informisanja", poručilo je Društvo sudija Srbije.

Izvor: Beta

Foto: RIK