Vlada Srbije ukinula je uredbu o Prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade rude jadarit čime su, prema rečima premijerke Ane Brnabić, poništeni svi upravni akti vezani za kompaniju Rio Tinto i njenu ćerku firmu Rio Sava eksplorejšn.

"Poništena su sva rešenja, sve dozvole, a ugovore nikad nismo imali", kazala je premijerka 20. januara posle sednice vlade Srbije na vanrednoj konferenciji za novinare.

Dodala je da je ukinuta Radna grupa za implementaciju projekta Jadar čime su kako je rekla, ispunjeni svi zahtevi ekoloških protesta i "stavljena tačka na Rio Tinto u Srbiji".  "Ovim je što se tiče projekta Jadar i Rio Tinto sve završeno", kazala je premijerka.

Ona je pozvala ekološke organizacije koje su predale zahteve vladi u vezi projekta kompanije Rio Tinto da preuzmu sve dokumente u vezi tog projekta i dodala da će im u analizi tih papira pomoći i njen kabinet.

Premijerka je podsetila da je ćerka firma Rio Tinto, Rio Sava eksplorejšn u Srbiji od 2004. godine kada je kako je rekla, dobila prvo rešenje kojim se dozvoljavaju radnje na istraživanju rude jadarit a da je 2006. godine izmenjen zakon o rudarstvu na način da onaj ko vrši istraživanja ima pravo da eksploatiše rudu.

Brnabić je rekla da se posle ovakve odluke ne plaši eventualne tužbe kompanije Rio Tinto, da je odluka vlade konačna i da ne bi ulazila u to da li će Rio Tinto tužiti Srbiju ili ne.

"Pokušali smo na otvoren i transparentan način uradimo šta je najbolje za naše građane. Mi se kompanije Rio Tinto ne plašimo, neka rade šta misle da je najbolje da rade. Mislim da je ova odluka ispravna i da još jednom govori o tome da slušamo naš narod i da je naš posao da zaštitimo njihove interese čak i kad mislimo nešto drugačije", kazala je premijerka.

Komentarišući saopštenje kompanije Rio Tinto u kom se izražava "zabrinutost" zbog najavljenog povlačenja Prostornog plana za projekat Jadar, premijerka je kazala da bi volela da su takvu zabrinutost pokazali ranije i da su, kako je rekla, bili otvoreniji za komunikaciju sa građanima Jadra i Rađevine.

"Volela bih da su konstantno razgovarali sa narodom šta je taj projekat, kakve su koristi. Rio Tinto apsolutno nije pružio dovoljno informacija ni građanima ni vladi Srbije. Kad sam ih molila da poboljšaju komunikaciju sa lokalnom zajednicom, ništa se nije desilo", kazala je predsednica vlade Srbije.

Dodala je da odluku o Rio Tinto ne vidi kao iznuđenu jer kako je rekla, bilo je mnogo većih i dužih protesta.

Upitana da li i posle odluke vlade očekuje nove proteste i blokade puteva, Brnabić je kazala da su ispunjeni svi zahtevi organizatora tih skupova i da bi sve drugo osim prekida protesta bila "čista, suva politika".

Navela je i da neće "dozvoliti" da "uspe pokušaj političke obmane onih koji su doveli Rio Tinto u Srbiju" da kako je rekla, sve svale na aktuelnu vlast.

Rio Tinto zabrinut zbog izjave premijerke

Kompanija "Rio Tinto" štila je 20. januara da je izuzetno zabrinuta zbog izjave premijerke Ane Brnabić da je ukinut prostorni plan za projekat "Jadar", kao i da se poništavaju svi upravni akti u vezi sa projektom.

U saopštenju se navodi da je ta kompanija tokom rada na projektu "Jadar" uvek poštovala zakone Srbije. "'Rio Tinto' razmatra pravne osnove za donošenje ove odluke i implikacije koje ona može imati na naše aktivnosti i naše ljude u Srbiji", navodi se u saopštenju Rio Sava Exploration Beograd.

Ekološke organizacije čestitale građanima najavu odlaska Rio Tinta iz Srbije

Pokret ujedinjenih inicijativa, organizacija i grupa Ekološki ustanak saopštio je povodom najave premijerke Ane Brnabić o ukidanju projekta "Jadar", da "čestita svim građanima Srbije", a posebno onima koji su bili na blokadama i pokazali solidarnost sa najugroženijim građanima.

U saopštenju se navodi da najava premijerke pokazuje da je saga vezana za kompaniju Rio Tinto "na samom kraju".

Ekološki ustanak navodi da je sledeći korak "vraćanje nelegalnog Prostornog plana Srbije (koji će vlada uskoro poslati skupštini na usvajanje) na ponovno pisanje i razmatranje, ali ovog puta zajedno sa stručnjacima i građanima, a ne samo po diktatu multinacionalnih kompranija".

Kako se navodi, dugoročni plan je promena zakona o rudarsko-geološkim istraživanjima, i pisanja novih zakona - moratorijuma, a treba razmotriti i ideju da se ugrožena područja trajno zaštite, da postanu regioni "zdrave hrane".

"Zato, u subotu u 13.00 sati ispred Sava centra - možda neće biti blokada, ali ćemo svakako otići do ministarstva unutrašnjih poslova da se konačno pohapse batinaši iz Šapca, policajci koji nisu reagovali ili vršili torturu prema građanima ali i ponište sve prekršajne i krivične prijave protiv građana čime je policija nezakonito vršila pritisak na demonstrante, pogotovo u unutrašnjosti", navodi se u saopštenju.

Predstavnici pokreta Ekološki ustanak najavili su da će 21. januara otići u Vladu Srbije da preuzmu dokumente koji se odnose na eksploataciju litijuma i projekte rudarske kompanije Rio Tinto.

Iz Ekološkog ustanka pozvali su i druge ekološke organizacije da im se pridruže i da se odazovu pozivu premijerke Srbije Ane Brnabić i da preuzmu sva dokumenta potpisana sa kompanijom Rio Tinto.

Izvor: Beta

Foto: Beta