Suočena sa protestima protiv projekta eksploatacije litijuma, srpska vlada pribegla je retorici koja je već poznata iz Mađarske i Rusije, a to je etiketiranje nevladanih organizacija kao stranih agenata, piše austrijski list Standard.

Vlada u Beogradu u svemu "vidi zaveru protiv Srbije", piše list, precizirajući da je premijerka Ana Brnabić nedavno prozvala organizacije poput američkog USAID-a, Fondaciju otvoreno društvo, ali i nemačku Fondaciju Hajnrih Bel i austrijsku NVO River voč (Watch) za organizovanje i finansiranje protesta u Srbiji.   

"Ona se pravi kao da pobuna zbog netransparentnosti i eksproprijacije i briga za životnu sredinu uopšte ne potiču iz srpskog društva, nego spolja. A tu greši", piše dnevnik.

Uz to, to što je potkačila i Fondaciju Hajnrih Bel pokazuje da vlada u Beogradu, koju je do sada podržavala vlada Angele Merkel, nije oduševljena prisustvom Zelenih u vladi u Berlinu", ocenjuje austrijski list.

Dnevnik piše da je upiranje prsta u strane izdajnike nešto što je već dobro poznato iz mađarske ili ruske politike.

"NVO se birokratski maltretiraju i difamiraju kao strani agenti", piše Standard dodajući da Ana Brnabić time samo pokazuje "demokratsko-političko stanje svoje zemlje" za koju je i organizacija Fridom haus, "kao i Mađarsku, ocenila da više nije demokratija, nego hibridni režim".

"Međutim, ekološki aktivizam je pozitivan znak da ekološka svet jača i da je demokratski pokret živ"; piše Standard.

Dnevnik ipak ocenjuje da bi bilo poželjno i kada bi se povela "racionalna" rasprava o tome kako na što je moguće više ekološki način iskoristiti i za električne motore neophodni litijum.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta