Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenir izjavio je da Vašington sa vladom u Prištini radi na pronalaženju rešenja koje bi bilo prihvatljivo za vladu Kosova, ali i omogućilo pojedincima na Kosovu da mogu da glasaju ako imaju pravo. Ocenio je i da će se sa  njegovim dolaskom na Kosovo i dolaskom Kristofera Hila za ambasadora u Srbiji videti jači američki angažman.

Hovenir je u intervjuu za Radio televiziju Kosova (RTK), rekao da je u dijalogu Kosova i Srbije dosta toga urađeno, ali da još uvek ima mnogo posla i da treba imati u vidu da se suverenitet, teritorijalni integritet Kosova ne dovode u pitanje.

"I da, moj dolazak ovde možete shvatiti kao dodatni pokazatelj interesovanja SAD da pomognu našim partnerima na Kosovu i da pomognu vlastima u Srbiji da postignu sporazum o normalizaciji. SAD veruju da to treba da bude sveobuhvatni sporazum fokusiran na međusobno priznanje. Radiću na tome. Mislim da možete videti znakove da naši evropski partneri takođe ulažu sve napore u ovom dijalogu koji vodi EU da bi postigli napredak", kazao je američki mabasador.

Dodao je da EU i SAD imaju isti cilj u procesu dijaloga.

"Mislim da imamo isti cilj kao i EU za ovaj proces od početka, a to je da Kosovo zauzme svoje mesto u zajednici država. Suverenitet Kosova, teritorijalni integritet Kosova, ta pitanja se ne dovode u pitanje", kazao je on.

"Ljudi mogu da raspravljaju koliko hoće, ali realnost, činjenice na terenu govore same za sebe. Izazov u ​​dijalogu je da se postigne takav aranžman da bi se postigla ova normalizacija, ovaj sporazum o normalizaciji [odnosa] i kao što sam rekao, sa stanovišta SAD, trebalo bi da se fokusira na međusobno priznanje", ponovio je američki diplomata.

Komentarišući činjenicu da je na Kosovu je teško poverovati da može doći do sporazuma Kosova i Srbije bez direktnog učešća SAD, ambasador Hovenir je rekao da je to dijalog Kosova i Srbije uz veliku pomoć drugih.

"SAD su bile i nastaviće da budu aktivne i podržavaju dijalog. Smatramo da je ispravno da to omogući EU. Ovo nikako ne treba shvatiti kao povlačenje Amerike sa liderske pozicije. To je ujedno i priznanje realnosti da je dugoročna destinacija Srbije i Kosova u Evropi. Smatramo da je ispravno što EU olakšava ovaj dijalog jer ima priliku da pruži podsticaje za postizanje ovog sporazuma o normalizaciji“, kazao je Hovenir.

Ambasador SAD je rekao da je tokom izrade predloga bivšeg specijalnog izaslanika UN za Kosovo i Metohiju Martija Ahtisarija vodio pregovore o aranžmanima koji bi zaštitili etničke zajednice na Kosovu i da "ni tada niko nije imao na umu nešto što bi bilo drugi nivo vlasti, nešto sa izvršnim funkcijama".

"Moja vlada i dalje misli, ne govorim vam ništa novo, da očekujemo od vlade Kosova da se pridržava obaveza koje je preuzela. Što znači da smatramo da treba da postoji Zajednica opština sa srpskom većinom. Ali, kao što smo mnogo puta rekli, verujem da vam je čak i moj kolega Met Palmer rekao upravo za ovim stolom, mi vam ne diktiramo šta da radite i kako treba da bude", kazao je Hovenir.

Kazao je da je to "suverena odluka" koju vlada Kosova mora da donese  i da su ohrabrili vladu Kosova da razmotri modele koje smatra da bi mogli da funkcionišu za Zajednicu srpskih opština (ZSO) i reši to pitanje.

Hovenir je naglasio i da bi vlada Kosova treblo da sprovede sporazum iz Vašingtona, koji je potpisan u septembru 2020. u vreme mandata predsednika Donalda Trampa.

"Ova administracija nastavlja da se pridržava stava da su obaveze iz Vašingtona bile važne obaveze i očekujemo od vlasti u Prištini i Beogradu da ih u što većoj meri sprovedu", kazao je on i dodao da taj sporazum od koristi za obe zemlje.

Hovenir je rekao da Kristofer Hil, koji je predložen za ambasadora u Srbiji, i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar jako dobro poznaju region.

"Bilo bi teško naći nekoga ko zna više o ovim pitanjima i istoriji ovih pitanja od Krisa Hila. Radujem se tome i nadam se da će Senat to uskoro potvrditi. I ja imam određeno iskustvo, a naravno sa Gejbom Eskobarom, koji je imenovan za specijalnog izaslanika za zapadni Balkan, imate nekoga ko ima mnogo iskustva – u regionu i kao diplomata. Želimo da pokrenemo ovo pitanje i mislim da smo bili jasni oko toga", kazao je on.

"Mi imamo veliki posao - zajedno. Sjedinjene Države snažno osećaju da proces kojim Kosovo sve više zauzima svoje mesto mora da ide napred. Vlada i narod Kosova se slažu sa ovim. Posvećeni smo radu sa našim kosovskim partnerima kako bismo ovo ostvarili. Mislim da je to jedan od glavnih prioriteta ove vlade. To je takođe dobar znak za našu saradnju", kazao je on.

Upitan koja je poruka koju je uputio time što je kao prvi američki ambasador bio na mestu masakra u Račku, Hovenir je rekao da je mislio da je važno biti tamo.

"Kao što sam pomenuo u svom govoru, tog događaja se dobro sećam. U to vreme sam bio u misiji OEBS kao zvaničnik zadužen za kosovske poslove i iz radnih razloga sam bio u bliskom kontaktu sa Vilijamom Vokerom, američkim diplomatom, koji je u to vreme bio na čelu Verifikacione misije OEBS na Kosovu. Stoga se dobro sećam i događaja i koliko je ambasador Voker bio užasnut onim što je video", kazao je on.

Hovenir je podvukao da su njegova vlada i on lično zabrinuti zbog nastojanja nekih koji žele da revidiraju istoriju, realnost onoga što se dogodilo. "Smatrao sam da je važan trenutak da dokažemo kako razumemo šta se dogodilo i šta to znači", kazao je on.

Izvor: Beta

Foto: Tviter  @USEmbPristina