Kosovo i Albanija će fomirati teritorijalno-administrativnu celinu, 30 km unutar Albanije i 30 km unutar Kosova, i na toj teritoriji će građani obe strane imati ista prava bez obzira na državljanstvo, piše portal koha.net.

Sporazum vlada Albanije i Kosova o pravilima režima lokalnog pograničnog saobraćaja treba da ratifikuju parlamenti u Prištini i Tirani, a on je već upućen skupštini Albanije na ratifikaciju, piše portal.

Prema sporazumu potpisanom 26. novembra 2021. godine, Granična zona slobodnog kretanja stanovnika sa dozvolom za lokalni pogranični saobraćaj je do 30 km unutar teritorija potpisnica.

U međuvremenu, rezidencijalni centri zemalja potpisnica pograničnog područja definisani su Protokolom za implementaciju ovog sporazuma.

U cilju olakšavanja lokalnog graničnog saobraćaja, nova područja graničnih prelaza biće: Padeš – Košare, Žerka – Babaj Bokeš, Zogaj – Babaj Bokeš, Dobrun – Gerćin, Vlahen – Kušnjin, Kišaj – Planeja, Bardoč – Brezna, Pakišt – Krstec, Orgjost-Orcuše, Borje-Globočice i Turaj-Restelica.

U izveštaju vlade Albanije skupštini navodi se da je sporazum potpisan u cilju olakšavanja lokalnog pograničnog saobraćaja pokrenut u okviru zajedničkih obaveza obe vlade, kako bi se pojednostavile procedure i mere u vezi sa režimom lokalnog pograničnog saobraćaja.

"Ovaj sporazum ima za cilj da olakša kretanje stanovnika pograničnog područja, koji imaju pravo da borave u pograničnom području druge strane, pod uslovom da trajanje njihovog boravka nije duže od 90 dana u periodu od 180 dana", piše koha.net.

Stanovnicima pograničnog područja biće dozvoljen prelazak kopnene granice po režimu lokalnog pograničnog saobraćaja, pod uslovom da poseduju važeći identifikacioni dokument, dozvolu za lokalni pogranični saobraćaj, da ne podležu merama zabrane ulaska na teritoriju strana potpisnica i da ne predstavljaju pretnju po javni red, unutrašnju bezbednost, javno zdravlje ili međunarodne odnose.

Prema sporazumu koji su potpisala ministarstva unutrašnjih poslova Albanije i Kosova, izraz "granično područje" označava područje koje se prostire na obe strane najviše trideset kilometara u dubinu teritorije od kopnene granice.

Izvor: Beta

Foto: Beta