Predstavnici Evropske komisije izjavili su da Srbija može da sklapa trgovinske sporazume sa drugim zemljama, ali da u trenutku ulaska u EU mora da se povuče iz svih bilateralnih sporazuma, komentarišući tako najavu da će Srbija do kraja 2022. potpisati sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom.

Srbija je slobodna da sklapa trgovinske sporazume s drugim zemljama ili organizacijama pre nego što uđe u članstvo Evropske unije, "pod uslovom da to ne ide na uštrb odredbi Sporazuma o Stabilizaciji i pridruzivanju EU-Srbija", izjavio je 9. februara portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano za agenciju Beta.

Osvrćući se na najavu pporazuma o slobodnoj trgovini Srbija - Kina, Stano je dodao da "u sklopu pregovora o članstvu u EU, Srbija ima obavezu da se povuče iz svih bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini na dan ulaska u članstvo Unije".

Srpski predsednik Aleksandar Vučić je posle razgovora s kineskim predsednikom Si Djinpingom u Pekingu izjavio da takav sporazum treba da bude potpisan do kraja godine, naglasivši da će to osetno uvećati trgovinsku razmenu Srbije i Kine i dodatno privući inostrane investitore u Srbiju.

Vučić je rekao da je to važno i za Zapad i za druge delove sveta, jer "kada budu znali da Srbija ima Ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom, onda zaista postajemo ubedljivo najbolje mesto za ulaganje u čitavom tom delu Evrope".

Portparol u EK Stano je takođe ukazao na to da je "EU najvažniji trgovinski i investicioni partner Srbije".

Srbija je, po rečima Stana, "u 2020. godini 61% svoje trgovine imala s Evropskom unijom, uz veoma povoljnu dinamiku rasta, dok je udeo Kine u spoljnotrgovinskoj razmeni iznosio osam odsto".

Kad su u pitanju direktne inostrane investicije (FDI) u Srbiju, udeo kompanija iz EU je bio 69 odsto, dok su direktne investicije iz Kine iznosile 3,5 odsto, istakao je Stano.

Premijerka Ana Brnabić ocenila je da sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom može "iz korena" da ojača srpsku privredu.

Navodeći da je tokom 2021. godine Srbija ostvarila rekordan izvoz u Kinu od skoro milijardu dolara, premijerka je ocenila da bi sa ugovorom o slobodnoj trgovini, izvoz iz Srbije u tu zemlju mogao biti udesetostručen u "jako kratkom roku".

"Mi smo i bez sporazuma o slobodnoj trgovini ostvarili neverovatan nivo trgovinske razmene sa Kinom, samo prošle godine izvoz je bio za 157 odsto veći nego 2020. a u odnosu na pre 10 godina, uvećan je 152 puta. Sa sporazumom o slobodnoj trgovini sa Kinom, samo je nebo granica za našu privredu", kazala je premijerka.

Izvor: Beta

Foto: Evropska komisija