Šef Misije EU za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark) rekao je da političke razlike i igre treba ostaviti po strani kako bi se rešila sudbina svih nestalih bez obzira na etničku ili versku pripadnost ocenivši da je to "složen, težak i osetljiv zadatak".

Navodeći da su nestale osobe jedno od najrazornijih nasleđa ratova u bivšoj Jugoslaviji, Vigemark je rekao da su eksperti Misije, uprkos brojnim teškoćama, sproveli 680 terenskih operacija radi lociranje nestalih, što je do sada rezultiralo identifikacijom 332 nestale osobe.

Prema njegovim rečima, forenzički stručnjaci Euleksa veoma su aktivni na Kosovu. Kako je dodao, oni su, mada pandemija još traje, uključeni u kosovski Institut za forenzičku medicinu i rade i dele znanje sa lokalnim kolegama.

"Ipak, kao EU treba da nastavimo da zahtevamo veći napredak po pitanju nestalih osoba. To je osnovno ljudsko pravo", naveo je šef Euleksa u tekstu "Na Kosovu je zaceljivanje ratnih ožiljaka svakodnevni zadatak" objavljenom na sajtu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Vigemark je istakao da rođaci nestalih imaju pravo da znaju šta se dogodilo a nadležni organi imaju međunarodnu i pravnu obavezu da urade sve što mogu.

"Političke razlike i igre okrivljivanja treba ostaviti po strani kako bi se rešila sudbina svih nestalih, bez obzira na njihovo poreklo, etničku ili versku pripadnost", rekao je šef Euleksa.

Kako je dodao, da bi se postigao napredak i utvrdila sudbina nestalih, potrebna je volja svih strana da dele informacije, krenu napred i reše sve nerešene slučajeve uprkos dobro poznatim teškoćama i razlikama.

"Kao civilna misija Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike (CSDP), Euleks je tu da pomogne i podrži. Međutim, tranziciona pravda je proces koji može da uspe samo ako je zajedničko vlasništvo svih strana", istakao je Vigemark.

On je rekao da 21 godinu posle rata na Kosovu porodice nestalih žele da konačno saznaju njihovu sudbinu.

"Nažalost, to nije neobično na Zapadnom Balkanu. U BiH porodice 6.500 nestalih osoba još čekaju na odgovore dok je na Kosovu više od 1.600 nestalih. Potraga za nestalima posle oružanih sukoba je bolan, komplikovan i dugotrajan proces", naveo je šef Euleksa.

Euleks sa institucijama u Prištini radi na jačanju kapaciteta Kosova da ispuni obaveze iz oblasti ljudskih prava a mandat Misije uključuje i rad na potrazi za nestalima tokom rata 1998-1999. na Kosovu.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: eulex-kosovo.eu