Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija pruža punu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine i smatra pogrešnim njegovo kršenje, ali da neće uvesti sankcije Rusiji zbog invazije na suseda.

Srbija je, rekao je on 25. februara na konferenciji za novinare posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost u Beogradu, bila suočena sa kontradiktornostima i pritiscima, ali je "uprkos tome odluka doneta trezveno, hladne glave, u najboljem interesu Srbije".

"Srbija poštuje međunarodno pravo i od toga ne odustaje jer je to najbolji način da zaštitite sebe, da zaštitimo svoju zemlju, svoje interese, svoje principe, ali Srbija isto tako dobro razume svoje potrebe i bez obzira na to šta bi neko želeo... Srbija ima svoje vitalne nacionalne i državne interese", rekao je on i dodao Srbija istovremeno poštuje i tradicionalna prijateljstva i ne zaboravlja šta se sve dešavalo 2015. ni 1999. niti u svim godinama koje su ovoj krizi prethodile.

U zaključcima sa sednice Saveta za nacionalnu bezbednost o kojima će u narednih 48 sati odlučivati Vlada Srbije, kako je Vučić pročitao, navodi se da Srbija najiskrenije žali zbog svega što se događa na istoku Evrope, da Rusiju i Ukrajinu smatra prijateljskim državama, a Ruse i Ukrajinice bratskim narodima.

"Srbija smatra veoma pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje uključujući i Ukrajinu", navodi se u zaključcima i dodaje da Srbija poštuje svoj i integritet drugih država, te da se granice mogu menjati samo u skladu sa pravilima međunarodnog prava.

Savet za nacionalnu bezbedost je u zaključcima istakao i da je Srbija "skupo platila" svoju privrženost principima međunarodnog prava jer je "zbog nastojanja da očuva svoj teritorijalni integritet krajem 20. veka bila izložena ne samo restriktivnim merama, već i agresiji 19 NATO država".

Dodaje se da se Srbija, uprkos provokacijama, zalaže za očuvanje mira u regionu te da je to od ključnog značaja za napredak ekonomije i biološki opstanak građana Srbije.

"Upravo zbog toga politika Srbije mora da bude još pažljivija i popustljivija prema neodgovornim izjavama i postupcima koje dolaze iz regiona", navodi se u zaključcima, donetim kako je predsednik Srbije naveo, uz pažljivo biranje "svakog slova".

Srbija će se, ističe se u zaključcima, prilikom razmatranja zahteva o sankcijama Rusiji voditi isključivo zaštitom svojih interesa, a njen vitalni interes trenutno nije uvođenje sankcija nijednoj državi.

Dalje, potrebno je da se sve planske i vežbovne aktivnosti srpske vojske i Ministarstva unutrašnjih poslova sa stranim partnerima odmah prekinu do daljnjeg.

Ministarstvo spoljnih poslova će preduzeti sve potrebne mere da zaštite bezbednost Srba koji borave u Ukrajini.

"Upozoravaju se svi državni organi i zvaničnici Srbije na svoju zakonsku obavezu da se uzdrže od podstrekivanja i pomaganja pojedincima da učestvuju u sukobima na istoku Evrope. Nadležni organi će preduzeti sve mere da spreči učešće građana Srbije, takozvanih dobrovoljaca, u sukobima i sankcionisaće sve građane koji se ne budu pridržavali zakonskih zabrana", dodaje se.

Srbija će takođe pružiti humanitarnu pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine.

"Nadležni državni organi će u skladu sa svojim ovlašćenjima preduzeti sve mere da u vremenu pred nama obezbede snabdevanje građana i privredne potrebnom količinom energenata, naftom i naftnim derivatima, gasom, ali i hranom i drugim potrebštinama neophodnim za pristojan i dostojanstven život", dodaje se.

Vučić je istakao da je Srbija učestvovala u mnogim ratovima u kojima je izgubila mnogo stanovnika i zbog toga je za nju mir preko potreban.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP