Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 28. februara na Investicionom samitu o Zapadnom Balkanu da srpskoj ekonomiji ide dobro, uprkos pandemiji, i da je sada pravo vreme da se ulaže u Srbiju.

"Srbija je kao investiciona destinacija jedna od najinteresantnijih zemalja u Evropi, pogotovo ako investitori žele da ulažu u istraživanje i razvoj", rekla je Brnabić na panelu sa premijerima Zapadnog Balkana.

U obraćanju putem video linka Brnabić je rekla da Srbija ima dobro poslovno okruženje dodavši da je britanski Fajnenšel tajms Srbiju proglasio za šampiona u svetu po privlačenju stranih investicija.

Ona je navela da je Srbija u 2020. godini imala pad BDP od svega 0,9% i da je ostvarila privredni rast u 2021. od 7,6%, pri čemu je te godine imala i rekordni iznos direktnih stranih investicija od približno 3,9 milijardi evra.

Brnabić je rekla da su stranim investitorima posebno zanimljive oblasti za ulaganje u Srbiji – intelektualna svojina, veštačka inteligencija, biotehnologija dodajući da Srbija te sektore podržava vrlo intenzivno.

Ona je dodala i da je Srbija veoma posvećena regionalnoj saradnji i izgradnji boljeg i prosperitetnijeg regiona.

Brnabić je ponovila da su za Srbiju prioritet evropske integracije, odnosno članstvo u EU, kao i stabilnost u regionu.

"Srbija je stabilna zemlja i kod nas se ove godine održavaju izbori, ali to ni na jedan način neće dovesti u pitanje ekonomsku stabilnost", rekla je Brnabić.

Na Investicionom samitu o Zapadnom Balkanu koji je organizovala Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) učestvuju i premijeri Crne Gore Zdravko Krivokapić, Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, Albanije Edi Rama, predsednik Saveta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, kao i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Predsednica EBRD pozvala investitore da ulažu u Zapadni Balkan

Predsednica EBRD Odil Reno Baso izjavila je na početku skupa da Zapadni Balkan ima veliki potencijal, makroekonomsku stabilnost i dobru radnu snagu i pozvala investitore iz celog sveta da ulažu u taj region.

Cilj samita je predstavljanje investicionih i ekonomskih potencijala Zapadnog Balkana i promocija regionalne saradnje.

Podsetivši da je prvi samit na kojem je Zapadni Balkan promovisan kao atraktivna destinacija za investicije organizovan pre osam godina Baso je rekla da je region opterećen teškim nasleđem geopolitičke prošlosti, a sada i posledicama pandemije kovid-19.

Baso je navela da je EBRD u region Zapadnog Balkana uložila 15 milijardi evra i dodala da treba raditi na unapređenju poslovnog okruženja, kao i na projektima za zelenu tranziciju i digitalnu transformaciju.

Navela je i da će ove godine biti pokrenut program mladi u biznisu.

Na početku skupa Baso je reklada EBRD osuđuje rusku vojnu operaciju u Ukrajini.

"EBRD je uz Ukrajinu, osudili smo invaziju i istakli nepokolebljivu podršku za ukrajinske vlasti", naglasila je.

Varheji kaže da EBRD ostaje ključi partner Zapadnog Balkana

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji je na sastanku EBRD i premijera sa Zapadnog Balkana naglasio "da nikad mir i stabilnost tog regiona nisu bili važniji nego danas".

"I mi smo tu da ne samo obezbedimo mir i stabilnost Zapadnog Balkana, već i da to ojačamo i proširimo", dodao je Varheji na Investicionom samitu.

On je istakao da se "radi na pospešenju procesa proširenja EU, jer Evropa se ne zaustavlja u Zagrebu ili Budimpešti, Zapadni Balkan je takođe njen prirodni deo", a u tom cilju je ustanovljena i nova metodologija proširenja koja "postupak čini predvidivijim, ubedljivijim, dinamičnijim, uz snažnije političko rukovođenje.

Komesar Varheji, Mađar, događaje u Ukrajini je uporedio sa sovjetskom okupacijom Mađarske 1956. i rekao da se "nada da se to neće okončati kao 1956" u njegovoj zemlji. "A, mi s naše strane činimo sve da se to ne završi tako", dodao je.

"Veoma dobro znamo", naglasio je, "kolika je vrednost mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i perspektive ulaska u članstvo EU, što pokazuje i činjenica da ukrajinski predsednik, koji je skoro ili već u nemogućoj situaciji, traži za svoju zemlju mogućnost da postane članica Unije".

Varheji je istakao da je EBRD ključni partner EU u podršci Zapadnom Balkanu i da su dosad uložena sredstva ove banke u region dostigla osam milijardi i 300 miliona evra, investiranih u 69 projekata.

EBRD će, prema njegovim rečima, ostati ključni partner u Ekonomsko-investicionom planu EU za Zapadni Balkan, usvojenom u oktobru 2020, čiji je cilj oporavak regiona od posledica pandemije korona virusa i smanjivanje jaza između regiona i EU, ubrzanje društvenog i ekonomskog približavanja.

U tu svrhu, kako je ponovo istakao evropski komesar, EU očekuje da idućih godina privuče ukupno 30 milijardi evra sredstava za ulaganje u region, što bi u proseku trebalo da za 3,6 odsto godišnje uveća društveni proizvod Zapadnog Balkana.

Varheji je naveo da EU snažno podržava stvaranje slobodnog tržišta u regionu, predočivši da se bez regionalnog tržišta neće moći sprovesti Evropski ekonomsko-investicioni plan u sklopu kojeg je prošle nedelje pokrenuto sprovođenje 21 projekta od puteva, transporta do digitalizacije i " zelene energije", a EBRD učestvuje u deset tih projekata.

U pripremi je, kako je rekao, još jedan paket projekata, uključujuci zamenu za korišćenje ruskog gasa, a radi se i na formiranju garantnog fonda za javne i privatne investicije u region.

Izvor: Beta

Foto: Twitter@EBRD