Evropska mreža organizacija za praćenje izbora (ENEMO) akreditovala je šest međunarodnih eksperata i 10 dugoročnih posmatrača za predsedničke i vanredne parlamentarne izbore u Srbiji 3. aprila. Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao je 2. marta redovne izbore za predsednika Republike Srbije.

Šef misije ENEMO Pjer Pejtie je u Medija centru u Beogradu kazao novinarima da će misija posmatrati i pratiti tokom kampanje da li se poštuju osnovna ljudska i politička prava, ali će pratiti i ponašanje organa za upravljanje izborima, registraciju birača, kampanju izbornih takmičara, žalbe i izveštavanje medija.

"Privremeni izveštaj misije ćemo izneti najkasnije dve nedelje pre izbora, dok ćemo izjavu o preliminarnim nalazima i zaključcima objaviti već 4. aprila", naveo je on.

Pejtie je naveo da su glavni prioriteti misije objektivnost, nepristrasnost i verodostojnost informacija.

"Svi posmatrači misije su potpisali kodeks ponašanja za međunarodne posmatrače izbora kao i deklaraciju o principima za međunarodno posmatranje izbora", rekao je šef misije ENEMO.

On je kazao da je cilj misije da proceni li je izborni proces u Srbiji u skladu sa međunarodnim standardima, ali i da prati da li su izbori održani u skladu sa zakonima u Srbiji, kao i da iznese svoje predloge za poboljšanje procesa izbora.

Prema njegovim rečima, analitičari i dugoročni posmatrači će imati pomoćnike na terenu.

Prema njegovim rečima, 10 dugoročnih posmatrača te misije će obilaziti biračka mesta na dan izbora a jedan posmatrač na dan izbora može obići od 10 do 15 biračkih mesta.

Raspisani izbori za predsednika Srbije

Predsednički izbori raspisani su za 3. april, kada će biti održani parlamentarni i izbori za Skupštinu Beogradu i još 12 lokalnih samouprava.

Ivica Dačić je u Skupštini Srbije potpisao Odluku o raspisivanju izbora za predsednika Srbije.

On je na konferenciji za novinare kazao da stranke i drugi predlagači imaju rok do 12. marta u ponoć da predlože svoje kandidate.

"Ove godine je usaglašen taj rok za prijavu kandidata za predsednika i kandidata za parlamentarne izbore, do 12. marta u ponoć", dodao je on.

Dačić je pozvao političke aktere da se kandiduju na izborima i poželeo da oni proteknu u demokratskoj i fer atmosferi.

Dačić je naveo da su redovni izbori za predsednika raspisani 90 dana pre isteka mandata predsednika Aleksandra Vučića te da će on do dana izbora biti u punom mandatu.

Izvor: Beta

Foto: Beta