Srbija je u Generalnoj skupštini UN podržala rezoluciju u kojoj se izražava žaljenje zbog agresije Rusije na Ukrajinu i zahteva od Rusije da odmah prestane sa pretnjom i upotrebom sile protiv Ukrajine. Predstavnici zapadnih zemalja pozdravili su odluku Srbije da podrži taj dokument.

"Drago nam je što je Srbija dala podršku Ukrajini u UN, 141 država podržala je ovo istorijsko glasanje i osudila agresiju Rusije protiv jedne demokratske zemlje. Svi smo uz Ukrajinu", navela je 2. marta u tviter poruci američka ambasada u Beogradu uz haštag  StandWithUkraine.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre napisao je na tviteru da pozdravlja što se Srbija pridružila 141 zemlji članici UN u izražavanju solidarnosti sa Ukrajinom koja je žrtva vojne agresije.

Pozdravima su se priključile i ambasadorka Velike Britanije Šan Maklaud i ambasadorka Švedske Anika Ben David.

Pozdravile su glasanje i italijanska i francuska ambasada, navodeći da se Srbija pridružila zemljama članicama UN koje su izrazile solidarnost sa Ukrajinom, žrtvom vojne agresije.

Glasanje Srbije u UN pozdravio je i Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

"Pozdravljam glasanje Srbije za rezoluciju Generalne skupštine UN koja izražava 'žaljenje' zbog ruske 'agresije protiv Ukrajine'. Taj rezultat je još jedan znak Putinove izolacije," napisao je Bilčik.

Za rezoluciju je glasala 141 država, protiv je bilo pet, a uzdržano 35. Srbija je bila među državama koje su glasale "za".

Protiv su bili Rusija, Belorusija, Sirija, Eritreja i Severna Koreja.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je 2. marta da je Srbija proteklih dana, uprkos pritiscima, čuvala svoju poziciju u odnosu na ukrajinsku krizu, ali da za nju važno da osudi urušavanje teritorijalnog integriteta bilo koje članice UN.

Napomenuo je da  Srbija, zbog istorije, to nije smela to da prećuti, te dodao da se "u tekstu ne spominju bilo kakve sankcije".

"Srbija je u prethodnim danima čuvala svoju poziciju, od ukupno 13 akata glasali smo za četri akta, a za devet nismo mogli, jer se ticalo uvođenja sankcija ili bankarskom sektoru ili avio-saobraćaju ili direktno pojedincima (u Rusiji)", rekao je Vučić.

Naveo je i da to jeste principijalna, ozbiljna i odgovorna pozicija Srbije koja, kako je ukazao, nikada nije narušavala međunarodno pravo.

U rezoluciji se izražava najdublje žaljenje zbog agresije Rusije na Ukrajinu i zahteva od Rusije da odmah prestane sa pretnjom i upotrebom sile protiv Ukrajine i da odmah, potpuno i bezuslovno povuče sve svoje vojne snage sa teritorije Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama.

U rezoluciji se ponovo potvrđuje privrženost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama. Takođe se izražava se žaljenje zbog odluke Rusije u vezi sa statusom Donjecke i Luganske oblasti Ukrajine uz zahtev da Rusija odmah i bezuslovno poništi tu odluku.

Poziva se na hitno mirno rešavanje sukoba kroz politički dijalog, pregovore, posredovanje i druga mirna sredstva, kao i na poštovanje sporazuma iz Minska.

Izražava se i žaljenje zbog umešanosti Belorusije u nezakonitu upotrebu sile protiv Ukrajine i poziva Minsk da se pridržava svojih međunarodnih obaveza.

Rezolucija o agresiji na Ukrajinu usvojena je na vanrednoj sednici Generalne skupštine UN  koja je sazvana  po hitnoj proceduri, pošto je Rusija kao stalna članica Saveta bezbednosti UN u tom telu prethodno uložila veto i sprečila usvajanje rezolucije kojom se osuđuje njena agresija na Ukrajinu i traži hitno povlačenje snaga.

Rezolucije Generalne skupštine UN nisu obavezujuće ali se smatra da imaju političku težinu jer odražavaju stav šireg članstva svetske organizacije.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP