Zamenik direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za ekonomiju, politiku i upravljanje Piter Senfi izjavio je 11. marta da kriza u Ukrajini trenutno ima ogroman uticaj po globalnu ekonomiju, evropske ekonomije, što će se preliti na region i Srbiju i dodao kako sumnja da će se ostvariti ovogodišnja projekcija rasta BDP Srbije od 4,3%.

"U kojoj meri će kriza uticati na ekonomiju vrlo je teško reći u ovom trenutku. Pažljivo ovo analiziramo i uskoro ćemo objaviti novu projekciju za Srbiju i zemlje u regionu", rekao je Senfi na predstavljanju EBRD Izveštaja o tranziciji za 2021-22. "Digitalizacija, nadogradnja sistema: isplativost sprovođenja digitalizacije".

Prema kratkoročnoj projekciji EBRD za Srbiju, kako je naveo, procenjeno je da će se rast nastaviti, ali da sumnja da će se ostvariti poslednja prognoza EBRD iz novembra 2021. da će Srbija ove godine imati rast BDP od 4,3%.

"Zbog toga što su se negativni rizici značajno povećali po sve naše projekcije za Srbiju, ali i bilo koju drugu zemlju", kazao je Senfi.

Ipak, dodao je i da se Srbija ističa kao zemlja koja je najbolje u regionu izašla na kraj po pitanju BDP u vreme pandemije, ali se zapitao i da li ima ono što je potrebno da obezbedi dugoročni održivi rast.

"Srbija ima bolje rezultate u proseku nego zemlje u regionu i u odnosu na prosek EBRD, ali kaska za najnaprednijim zemljama EU. Oblasti na koje Srbija treba da se fokusira kako bi obezbedila dugoročni prosperitet su oblasti upravljanja i zelene ekonomije", rekao je on dodavši da kao najveće rizike po ovdašnju privredu vidi rast inflacije, koja je delom odraz i globalnih kretanja, kao i rast javnog duga.

Podsetio je da EBRD ocenu prosperitetne, funkcionalne ekonomije daje na osnovu šest parametara, odnosno da ona mora da bude konkurentna, da se njome dobro upravlja, da bude zelena, inkluzivna, otporna i integrisana.

Senfi je ocenio i da je otpornost srpske privrede odraz njene široke strukture, koja ne zavisi od jedne ili dve industrje, te da je Srbija imala snažan rast u trgovini, turizmu, industriji, građevini, izuzev poljoprivrede koja se 2021. borila sa sušom.

Smatra da je zato važno preneti investitorima da potencijal srpske ekonomije leži u mnogim oblastima.

Regionalni direktor za Zapadni Balkan i direktor kancelarije EBRD u Srbiji Mateo Кolanđeli je podsetio da je EBRD u Srbiji prošle godine uožila više od pola milijarde evra, a značajan deo je bio u oblasti digitalizacije.

Izvor: Beta

Foto: EBRD