Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je u Beogradu da je u Berlinu "dobro primećeno" glasanje Srbije za rezoluciju Generalne skupštine UN kojom je osuđena ruska agresija na Ukrajinu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare  11. marta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Berbok je rekla da Nemačka želi da Srbija postane članica EU, da su za to pre svega potrebne reforme u vladavini prava, i dodala da će Beograd u tome imati "energičnu i veoma iskrenu" podršku Berlina.

Berbok, koja je u decembru postala šefica nemačke diplomatije, kazala je da je na putu ka EU potreban i "vidljiv napredak" u dijalogu Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa.

"Nemačka želi da doprinese da se posle izbora nađu vlade Srbije i Kosova i da preduzmu korake kako bi bio postignut sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa", navela je.

Ukazala je da je neophodno suprotstavljanje "neprihvatljivim aktivnostima protiv teritorijalnog integriteta BiH", ocenivši da se time ugrožava stabilnost celog regiona.

Berbok, doskorašnja kopredsednica nemačke stranke Zeleni, rekla je da je povodom ruskog napada na Ukrajinu neophodan jedinstven stav unutar Evrope, ali i u celoj međunarodnoj zajednici.

"U Generalnoj skupštini UN zemlje su jasno osudile agresiju Ukrajine, stav Srbije smo dobro primetili u Nemačkoj. Cilj osude je bio predsednik (Rusije Vladimir) Putin i njegovi militantni pomagači, zato je važno imati jasan stav, a ne okrenuti glavu. Naše zajedničke vrednosti su mir, sloboda i prosperitet. Ko deli ove vrednosti, sada ne može stajati po strani", kazala je Berbok.

Upitana da li je dobila jasne signale od Vučića da je spreman da se distancira od Putina u većoj meri nego do sada, Berbok je kazala da je zahvalila Srbiji što je kao i sve druge članice EU i najveći broj zemalja međunarodne zajednice osudila "napadački rat ruskog predsednika koji je protiv međunarodnog prava".

"Nemoguće je jasnije osuditi napadački rat nego u rezoluciji Generalne skupštine UN, to su uradile naše dve zemlje na jasan način", dodala je.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da od početka napada na Ukrajinu nije imao nijedan kontakt sa ruskim rukovodstvom i da Srbija nema nikakve veze sa tim sukobom.

Odgovarajući na pitanja novinara da li će se jasno distancirati od Vladimira Putina, Vučić je posle susreta sa ministarkom Berbok, rekao da "ne zna oko čega Srbija da se distancira".

"Mi ne govorimo o ličnostima, kod nas nema ljubavi i mržnje, već poštovanja međunarodnog prava. Baš kako je Ukrajina poštovala teritorijalni integritet Srbije, tako Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine i u Generalnoj skupštini UN podržali smo izjavu u kojoj je samo rečeno da su neprihvatljivi napadi i ugrožavanje teritorijalnog integriteta ukrajinske države", rekao je Vučić.

Kada je reč o sankcijama Rusiji on je rekao da bi mogao da govori ko koje sankcije po potrebi uvodi i ne uvodi, ali da je o tome razgovarao sa ministarkom Berbok.

Odgovarajući na pitanje o pozivima Ukrajine i Rusije dobrovoljcima, Vučić je rekao da je po zakonu Srbije, kažnjivo učešće u bilo kakvim sukobima koji ne znače odbranu teritorijalnog integriteta Srbije i da će svi koji učestvuju u ratovima biti kažnjeni.

Vučić je rekao da je Nemačka najvažniji partner Srbije po pitanju evropskih integracija i ekonomske saradnje i da je samim tim, njen ključni politički partner.

"Srbija i Nemačka imaju odlične ekonomske odnose i danas nemačke kompanije zapošljavaju više od 75.000 ljudi u Srbiji. Trgovinska razmena iznosi 6,5 milijardi evra, nemačke kompanije su najveći investitor u Srbiji i na tome sam im veoma zahvalan", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je kazao da je sa nemačkom ministarkom razgovarao i o evropskom putu Srbije, zelenoj agendi i borbi protiv klimatskih promena, ali i o stanju u regionu.

Osmani zatražila da Nemačka podrži prijem Kosova u Savet Evrope

Ministarka Berbok rekla je 10. marta uveče u Prištini da je Kosovo uradilo svoj posao u pogledu liberalizacije viznog režima i da sada EU mora da uradi svoj posao.

"Razgovarali smo i o reformama koje je pokrenula vlada, borbi protiv korupcije, na ovaj način imate našu punu podršku", rekla je ona na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Ona je i ovom prilikom ponovo potvrdila podršku Nemačke Kosovu i poručila da će Zapadni Balkan biti stavljen na listu prioriteta.

"Dogovorili smo se da Zapadni Balkan stavimo na našu listu prioriteta. Mi smo u novoj Saveznoj vladi (Nemačke) prvi put odlučili da uvedemo mesto specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan. Nemačka je najveći investitor i donator na Kosovu, mi želimo da dalje proširimo ove odnose", kazala je Berbok.

Zahvalila je Vladi Kosova što je uvela sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Zahvaljujući šefici nemačke diplomatije, premijer Kosova je istakao značajan doprinos koji je Nemačka dala razvoju Kosova.

Berbok je pretohno razgovarala i sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, koja je zatražila da Nemačka podrži prijem Kosova u Savet Evrope.

Osmani je istakla da je Kosovo spremno da ispuni sve kriterijume za prijem u Savet Evrope, i da bi to bio važan podsticaj za sprovođenje evropskih standarda u oblasti ljudskih prava, saopštio je kabinet predsednice Kosova.

"Težnja Kosova da postane član NATO je usmerena na sprečavanje napora da se naša zemlja i region destabilizuju naporima Rusije i njenog saveznika Srbije", ocenila je Osmani.

Osmani je "takođe pomenula pretnju koju predstavlja bliska vojna saradnja Rusije i Srbije, kao i delovanje ruskog centra u blizini granice sa Kosovom" - piše u saopštenju.

Izvor: Beta

Foto: Beta