Austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio je 17. marta u Beogradu da će njegova zemlja i dalje nastojati da bude most između EU i Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, Nehamer je rekao da je zbog ruske invazije na Ukrajinu za Srbiju i druge zemlje regiona "bitno da se EU jasno odredi" i da pruži "jasan znak da te države pripadaju Uniji i Evropi".

"Mi kao EU moramo da učinimo sve da proces pristupanja (Zapadnog Balkana) bude ubrzan. Austrija sebe vidi kao most u tom procesu, za nas je veoma važno da se taj postupak ubrza", kazao je Nehamer.

Naveo je da su odnosi sa Srbijom "od velikog značaja" za Austriju i dodao da je Srbija "geostrateški i geopolitički važan partner za Austriju, a time i za EU".

"Za Austriju je veoma važno da radimo zajedno jer nas jednako pogađa i fenomen organizovanog kriminala i fenomen ilegalnih migracija. Obaveza je i interes jedne članice EU da pruži jasan signal da treba da radimo zajedno da pronađemo rešenje za probleme", rekao je austrijski kancelar.

On je najavio produbljivanje bilateralne saradnje i ukazao da je srpsko tržište "veoma interesantno" za Austriju, i za EU.

"Austrija će bilateralno sve učiniti da produbi dobre odnose sa Srbijom jer su oni za nas od velikog značaja, kao što su i za Srbiju", kazao je Nehamer.

On je ukazao na "veliku brigu" jer Rusija ima veliki uticaj na Zapadnom Balkanu, a Kina "veliki interes da se pozicionira" u tom regionu.

Nehamer je rekao i da Austrija "izuzetno zavisi" od ruskog gasa i dodao da je otvoreno pitanje kako da se postavi prema toj zavisnosti.

"Austrija se dugo uzda u obnovljive izvore energije, ali postoji 25% izvora zavisnih od gasa. Ne možemo preko noći da se oslobodimo te zavisnosti. Kratkoročno, treba da obezbedimo sigurnost ljudima za iduću zimu, a sa druge strane treba da se orijentišemo ka međunarodnom tržištu da bismo dugoročno smanjili zavisnost od fosilnih goriva poput nafte i gasa", naveo je Nehamer.

Premijerka Brnabić izjavila je nakon sastanka sa austrijskim kancelarom da će Srbija učiniti sve da spreči da se nestabilnost sa istoka Evrope prelije na Zapadni Balkan.

"Otvoreno smo razgovarali o tome. Mnogi u EU su zabrinuti da se kriza ne prelije na Zapadni Balkan. Jasno sam uverila partnere u Austriji i ostatku EU da će Srbija na Zapadnom Balkanu nastaviti da vodi ulogu zemlje koja je stub stabilnosti i da ćemo biti izvoznik mira i stabilnosti. Koliko je do nas, nećemo dozvoliti da se nestabilnost i kriza prelije na ovaj deo Evrope", rekla je Brnabić na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da je Srbija uradila mnogo proteklih godina da bude jaka i sposobna da pritekne u pomoć susedima ako zatreba.

"To ne smemo ugroziti nego ćemo to braniti, tako što ćemo braniti mir i stabilnost", rekla je ona.

Govoreći o sastanku, Brnabić je rekla da je Austrija jedna od najbližih partnera koji daju ogromnu podršku evropskim integracijama Srbiji i da je, zahvaljujući toj zemlji, tema proširenja Unije na Zapadni Balkan stalno bila na agendi EU.

Brnabić je rekla da je Austrija, u smislu ukupnih investicija, drugi najvažniji partner Srbiji, iza Nemačke.

Izvor: Beta

Foto: Beta/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC