Evropska unija priznaje da je Srbija bila spremna za nalaženje rešenja za glasanje Srba na Kosovu na izborima u Srbiji, ali žali što saglasnost između dve strane na kraju "nije mogla da se uspostavi pošto je Kosovo odbacilo konstruktivan predlog" koji su za to ponudili države Kvinte i EU, izjavio je 22. marta u Briselu portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano.

Stano je naglasio da "Unija smatra da se to kosi s opredeljenjem Kosova za evropski put i budućnost, i suprotno je načelu zaštite demokratskih prava svih građana, uključujući građane u redovima nevećinskog stanovništva".

Odgovarajući na pitanja novinara, Stano je takođe rekao da "EU, razume se, očekuje da se Srbija kao zemlja kandidat za članstvo usaglasi sa svim odlukama i stavovima Unije kad je reč o spoljnoj i odbrambenoj politici EU" i sankcijama prema Riusiji.

On je istakao da EU očekuje da se "Srbija postepeno uskladi s tim odlukama, jer to nisu odluke vezane za ekonomske interese, već pitanje moralnog stava" i nastojanja da se "(ruski predsednik Vladimir) Putin spreči da finansira svoju agresiju na nezavisnu, suverenu državu i njen narod".

Portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela je podvukao da je Evropska unija zajedno s grupom zapadnih zemalja iz Kvinte angažovana da se nađu načini za to da srpski glasači na Kosovu, koji na to imaju pravo, iskoriste svoja demokratska prava i učestvuju na predstojećim srpskim parlamentarnim i predsedničkim izborima.

EU je, objasnio je on, bila angažovana na tehničkom, ali i visokom političkom nivou, a visoki predstavnik Borel je s tim u vezi bio u kontaktu s obe strane, Kosovom i Srbijom, da se nađe za obe strane prihvatljivo primenjivo rešenje, koje bi omogućilo da Srbi na Kosovu koji imaju dvojno državljanstvo učestvuju na izborima u Srbiji.

"Mi smo nastojali da se nađe praktično rešenje na osnovu ranijih tome podobnih iskustava, kakva su primenjena prilikom prethodnih glasanja građana izvan njihovih zemalja, a koji imaju pravo glasa", podvukao je Stano.

"I dok priznajemo", stavio je on do znanja, "da je Srbija bila spremna za nalaženje rešenja, žalimo što saglasnost između dve strane na kraju nije mogla da se uspostavi pošto je Kosovo odbacilo konstruktivan predlog koji je ponudila Kvinta".

Predstavnik za medije u EK je naveo da se očekuje da se "Kosovo i Srbija uzdrže od poteza i poruka koje mogu zaoštriti napetost i pozivamo obe strane da deluju odgovorno i konstruktivno u sklopu tekućih pregovora uz posredovanje EU".

Stano je takođe saopštio da zasad na vidiku nema nekog novog sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga Beograd-Priština, ali je rekao da "EU poziva obe strane da postupaju odgovorno i konstruktivno kako bi takav susret mogao da se upriliči".

Odgovarajući na pitanje kako EU gleda na stav Srbije da se ne priključi sankcijama Unije protiv Rusije, portparol EK je odgovorio da su Albanija i Severna Makedonija stopostotno podržale te mere, dok je "Srbija odlučila da se zasad ne uskladi sa svim odlukama i stavovima EU".

"Mi, razume se, očekujemo da se Srbija kao zemlja kandidat za članstvo usaglasi sa svim odlukama i stavovima Unije kad je reč o spoljnoj i odbrambenoj politici EU", istakao je Stano, podvukavši da EU očekuje da "Srbija postepeno uskladi s tim odlukama, jer to nisu odluke vezana za ekonomske interese, već pitanje moralnog stava".

On je dodao da je EU zadovoljna stavom Crne Gore u pogledu sankcija i da Podgorica radi na tome da se to u potpunosti primeni u skladu s odlukama Unije.

Izvor: Beta

Foto: European Commission/XAVIER LEJEUNE